TATJANA JOVIĆ: Zašto je važno da dete sa smetnjama u razvoju bude uključeno u zajednicu u kojoj živi? -
tatjana jovic

TATJANA JOVIĆ: Zašto je važno da dete sa smetnjama u razvoju bude uključeno u zajednicu u kojoj živi?montekristo 0507


Kada su u pitanju deca sa razvojnim smetnjama, često se priča o tome kako je važno sve ono što se uradi u toku ranog razvoja.

Ovaj rad bismo mogli nazvati „rani podsticaj“, a u defektološkom svetu, svetu rada sa decom sa razvojnim smetnjama, naziva se „rana intervencija“. Ova dva termina obuhvataju čitav spektar različitih aktivnosti, koje se, pre svega, odnose na tretmane koji utiču na detetove sposobnosti koje će mu pomoći da lakše uči, pamti, opaža, međutim, iz vida ne mogu da se izgube socijalne veštine. Način na koji započinjemo razgovor, ostvarivanje prijateljstva, način na koji se ponašamo tokom interakcije sa drugima – to su sve socijalne veštine. Dakle, na ovom ranom uzrastu, važno je učiti decu ovim veštinama, jer od ovih veština zavisi budućnost čitavog sveta.

Čovek je po prirodi društveno biće i želi da se uklopi i bude prihvaćen u sredini u kojoj se nalazi. Socijalne veštine su nešto što „tipični“ ljudi uče iz iskustva, obično s lakoćom. Naše ponašanje u različitim socijalnim situacijama oslanja se na naše instinkte, ali i na naše iskustvo, spremnost na prilagođavanje socijalnom kontekstu.
Ako detetu ne pružimo priliku da se samo snađe u određenoj socijalnoj situaciji, ne možemo da očekujemo da će to njemu prirodno doći, niti možemo uvek da budemo medijatori detetove interakcije sa drugim osobama, ali možemo da budemo facilitatori, možemo da podstaknemo detetovu interakciju sa drugima.

Kao što se trudimo da međusobno uvažavamo individualne razlike i da se njima prilagođavamo, decu isto možemo od malih nogu navikavati na to da poštuju individualne razlike i da one nisu nužno loše.

Ukoliko deca sa smetnjama u razvoju borave sa tipičnom decom, uz podršku, mogu ovladati socijalnim veštinama koje će im olakšati boravak u vrtiću, školi i kasnije socijalnoj zajednici, s druge strane, deci tipičnog razvoja će ovaj vid interakcije pomoći da lakše shvate i prihvate različitosti koje ih okružuju. Prisetimo se one čuvene rečenice: „Snaga jednog društva ogleda se u tome kako se to društvo odnosi prema svojim najslabijim članovima.“

Tatjana Jović, Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (FASPER)

(Jutarnje.rs)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.