Trenutno se razvija 70 različitih vakcina protiv virusa korona -

Trenutno se razvija 70 različitih vakcina protiv virusa korona


Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), u toku je razvoj najmanje 70 vakcina protiv novog virusa korona, od kojih su tri već u fazi kliničkog testiranja, piše Business Insider.

Istaživanja na razvoju vakcina pokrenuo je čitav niz organizacija, od farmaceutskih giganata i malih kompanija za biotehnologiju, do obrazovnih centara i neprofitnih organizacija.

Kineska kompanija Kansino (CanSino) već radi na drugoj fazi ljudskog testiranja svoje vakcine, a američke startap kompanije za biotehnologiju Inovio i Moderna počele su sa testiranjem na ljudima. U trci su i velike korporacije poput Džonson i Džonsona (Johnson & Johnson) i Sanofija.

Razvoj nove vakcine je skup, složen i dugotrajan proces koji zahteva velika ulaganja i godine testiranja kako bi se utvrdilo da li je vakcina bezbedna i ekikasna. Iako je trenutna pandemija koronavirusa treća po redu, posle SARS-a i MERS-a, još uvek ne postoje odobrene vakcine protiv koronavirusa.

Direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Entoni Fauči rekao je da će SAD na vakcinu protiv koronavirusa morati da sačekaju najmanje 12 do 18 meseci. Neki stručnjaci upozoravaju da je čak i pokušaj da se taj rok ispuni riskantan plan koji bi mogao da dovede do neželjenih posledica.

"Kada je doktor Fauči rekao 12 do 18 meseci, pomislio sam da je to smešno optimistična procena. A siguran sam da je i on to pomislio", izjavio je za televiziju CNN jedan od izumitelja vakcine protiv rotavirusa Pol Ofit.

Nove vakcine prvo moraju biti testirane u laboratoriji, zatim na životinjama, i na kraju na maloj grupi ljudi pre nego što se počne testiranje na većim grupama. Stručnjaci smatraju da preskakanje bilo kojeg od tih koraka, kako bi se došlo do odobrene vakcine, može izazvati ublažavanje reakcije imunog sistema na virus.

(Nova ekonomija)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Najnovije vesti pročitaj ovde!

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com