Ujedinili se naučnici svih zemalja -

Ujedinili se naučnici svih zemalja

Korona virus je promenio pravila rada u naučnim krugovima koji multidisciplinarno proučavaju taj virus. Kao nikada pre, gotovo svi svetski istraživači su urgentno fokusirani samo na jedan problem. Iste poruke, doduše drugačije intonirane, uputili su svojim naučnicima i Donald Tramp i Si Điping - borba protiv korona virusa je imperativ i nacionalni prioritet.

"To je besmislena poruka jer stvari ne funkcionišu na taj način", komentariše Džonatan Hini sa Univerziteta Kembridž, koji radi na pronalaženju vakcine protiv korona virusa. Dok političari zatvaraju granice i ograničavaju razmenu sa spoljnim svetom, naučnici ruše sve barijere da bi stvarali globalnu saradničku mrežu kakva do sada nije viđena.

Istraživači iz svih delova sveta ukazuju da je većina priznatih stručnjaka simultano fokusirano na isti problem i užurbano traženje rešenja protiv korona virusa, a gotovo svi drugi istraživački projekti su odloženi do daljeg.

"Nikada nisam čuo da neki istraživač ili naučnik, zaista vredan naučnik govori u kontekstu nacije. Moja i tvoja nacija, moj i tvoj jezik, tako ne komuniciraju vrhunski eksperti i naučnici", kaže dr Frančesko Perone, načelnik tima za kliničko ispitivanje korona virusa.

Iz naučnih laboratorija šširom sveta stižu iste poruke: svi se bavimo urgentnim istraživanjima korona virusa.

Rezultati su svima dostupni i mogu da budu upotrebljeni, bez ograničenja za dalja istraživanja.

"Sposobnost da sada radimo i sarađujemo bez ograničenja rezultat je potrebe da svojim radom i u dobroj koordinaciji sa kolegama svuda u svetu obezbedimo preživljavanje", zaključuju u istraživačkom centru za mikrobilogiju univerziteta Oksford.

(Tanjug)

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com