Ukoliko ste na dijeti, preskakanje doručka neće vam pomoći -
dijeta, dorucak

Ukoliko ste na dijeti, preskakanje doručka neće vam pomoćimontekristo 0507


Istraživanja pokazuju da su oni koji doručkuju mršaviji od onih koji to ne čine. Kada hranu s proteinima i vlaknima jedete ujutro, apetit se drži pod kontrolom tokom celog dana, kažu stručnjaci.

Ako preskačete doručak, veća je verovatnoća da ćete posegnuti za slatkišima i masnim grickalicama već sredinom jutra ili da će obroci u toku dana biti veoma kalorični i neumereni.

Osim što pruža energiju, zdrav doručak je dobar izvor važnih hranjivih sastojaka, kao što su kalcijum, gvožđe i B vitamin, kao i proteini i vlakna.

Doručkom se, pojašnjavaju nutricionisti, izbegava prejedanje tokom dana, s više manjih i redovnih obroka dnevno ubrzava se metabolizam i na taj način se sprečava gojaznost. Jer, kada ne doručkujete, organizam čuva energiju i hranljive materije, odnosno pravi rezerve umesto da sagoreva kalorije i usporava metabolizam. To znači da, ukoliko ste na dijeti, preskakanje obroka, posebno doručka, neće vam pomoći.

Malo pšeničnih klica učiniće puno za vaše zdravlje. Samo dve kašike daju oko 15 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina E i 10 posto folne kiseline. Vitamin E je često vrlo malo zastupljen u ishrani ljudi, tako da je ovo dobar način da se doda u ishranu, posebno kod osoba koje ne jedu puno koštunjavih namirnica ili semenki.

Lako je uključiti pšenične klice u gotovo svaki obrok, pa i doručak, pospite ih preko žitarica, pomešajte s jogurtom ili dodajte u frape.

Ugljeni hidrati su osnova svakog doručka, ali je važan i tip koji se izabere. Dobar izbor je uvek hleb od celih zrna pšenice i drugih integralnih žitarica. Ovakve namirnice sadrže više vlakana i hranjivih sastojaka nego one koje su napravljene od belog rafiniranog brašna.

(Klix)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.