Virus korona čoveku teško pada, ali prija prirodi -

Virus korona čoveku teško pada, ali prija prirodimontekristo 0507


Pandemija virusa korona donosi jednu lošu vest za drugom, ali, koliko god to bilo teško, čitava situacija ima možda i dobrih strana.

Perite ruke

Poruka zdravstvenih profesionalaca od prvog trenutka izbijanja zaraze bila je jasna: "Perite ruke!". Osim što smanjuje rizik od zaraze virusom korona, pranje ruku deluje i protiv drugih infektivnih bolesti koje s pojavom virusa nisu nestale.

Od "selebritija" do političara, svi su demonstrirali ispravnu i dovoljno dugu tehniku pranja. I to se, čini se, isplati. U Japanu je, na primer, ove sezone rekordno niskih 7,2 miliona obolelih od gripa, triput manje nego prethodnih godina.

"Mislimo da iza toga stoji to što su ljudi mnogo svesniji potrebe pranja ruku", kazala je zvaničnica ministarstva zdravstva Daiša Inoue.Smanjene emisije ugljenika

Privrede teško podnose zatvaranje fabrika i zabrane putovanja, ali okolini to prija. Do 1. marta ove godine kineske emisije ugljen-dioksida pale su za 200 miliona tona ili 25 odsto u poređenju s istim razdobljem prošle godine. To je ekvivalent godišnjoj emisiji Argentine, Egipta ili Vijetnama.

Istovremeno je potrošnja uglja u termoelektranama pala za 36 procenata, a korišćenje goriva u rafinerijama gotovo isto toliko.

Vazdušni saobraćaj je gotovo stao, što je, barem kratkoročno, donelo značajna smanjenja u emisiji štetnih gasova. Vode u Veneciji, obično prepune motornih brodića s turistima, kristalno su čiste.

Stručnjaci kažu da to, nažalost neće potrajati. Jednom kad se kriza završi, države će verovatno nastojati da nadoknade izgubljeno i klimatski razlozi biće stavljeni po strani nauštrb trke u što bržem ekonomskom oporavku.Spaseni pangolini

Izvor virusa korona još je upitan, ali mnogi upiru prstom u pangoline, ugroženu vrstu sisara, koju Kinezi vole da vide na svom tanjiru. Kina je zbog toga objavila trenutnu i sveobuhvatnu zabranu trgovine ugroženim životinjama i njihovu konzumaciju.

Peking je sličnu meru uveo nakon epidemije SARS-a početkom veka, ali ju je i ukinuo kad je opasnost prošla. Ovaj put zabrana je trajna.

"Mislim da je vladi postalo jasno da je cena širenja bolesti po nacionalnu ekonomiju i društvo puno veća od koristi kakvu donosi posao s divljim životinjama", kazao je Džef He iz Međunarodnog udruženja za dobrobit životinja.

Pretpostavlja se da će nakon ove epidemije o konzumaciji divljih životinja dobro razmisliti i u drugim delovima sveta.Razdvojeni, ali zajedno

Jedan od najtežih aspekata ograničenja kretanja, izolacija i karantina jeste - usamljenost. Članovi porodica i prijatelji moraju da izdrže nedelje ili čak mesece razdvojeni jedni od drugih.

Ali, neki su našli način da stvore duh zajedništva i time podstakli i druge da se potrude da održe ili prodube kontakte.

(Hina, AFP)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.