fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

sljive, suve sljive, sveze sljive

Za jače kosti i vitku liniju jedite suve ili sveže - šljive

Sezona je šljiva. Osim što je ovo voće izuzetno ukusno i osvežavajuće, šljive mogu mnogo toga učiniti za naše zdravlje.

Šljive su zapravo iz iste porodice kao kajsije, breskve i nektarine, ali tu sličnosti prestaju. U stvari, šljive nude mnogo više raznolikosti kada je reč o njihovom sastavu, nego bilo koje drugo koštuničavo voće.

Šljive mogu biti ljubičaste, žute, narandžaste i crvene, i mogu različite veličine, ali sve one su - zdrave.

Pre više hiljada godina šljiva je prvi put uzgajana u Kini. Odatle je prenošena u Japan, SAD i određena područja Evrope. Danas postoji više od 2.000 sorti šljive uzgajanih širom sveta.

Vitamin C koji se nalazi u šljivama pomaže vašem telu da izgradi mišiće, formira krvne sudove, oporavi se, a takođe je koristan i za vaše oči.

Prema studiji iz 2010. godine, učesnici koji su pili sok od suvih šljiva i jeli suve šljive imali su manji pritisak od kontrolne grupe koja šljive nije konzumirala.

Antocijanini-koji su zapravo crvenkasto-plavi pigment u šljivama-mogu pomoći u uklanjanju štetnih slobodnih radikala. Ovo, pak, štiti vaše telo od raka i oštećenja ćelija.

Odlične za probavu

Sa oko 30 kalorija po prosečnom plodu, šljiva nije samo odličan zalogaj, već pomaže i da se zadovolji želja za slatkišima. Imajući ovo na umu, šljive mogu biti idealne za one koji su na dijeti ili žele da smanje unos kalorija.

Prema studiji koju su sproveli Oklahoma Stejt i Florida Stejt univerziteti, ispitanici koji su jeli suve šljive i uzimali suplemente vitamina D i kalcijuma imali su značajno poboljšanu gustinu kostiju u kičmi i podlakticama od grupe koja je konzumirala sušene jabuke i uzimala iste suplemente.

Šljive su pune vlakana, a kada se osuše, dobro je poznato da pomažu u ublažavanju problema sa zatvorom. Nedavno istraživanje pokazalo je da je grupa od 51 odrasle osobe, u kojoj su svi patili od zatvora, osetila olakšanje simptoma pošto su počeli da konzumiraju šljive.

Istraživanje Univerziteta Harvard pokazalo je da antioksidanti mogu usporiti razvoj Alchajmerove bolesti. Pune antioksidanata, šljive takođe sadrže antocijanin i kvercetin, i oba su korisna u održavanju zdravlja mozga.

Sa 113 miligrama kalijuma u prosečnoj svežoj šljivi, ovo voće je odlična užina koja može da utiče na smanjenje rizika od moždanog udara i smanjenje krvnog pritiska.

Prema stručnjacima iz oblasti nutricionizma, nizak glikemijski indeks šljiva može pomoći u kontroli šećera u krvi, što dovodi do manjeg rizika od dijabetesa tipa 2.

I ranije su neke studije ukazivale na to da lečenje kancera potpomognuto ekstraktom šljive može uticati na uništavanje agresivnih ćelija raka, ostavljajući okolne zdrave ćelije neoštećenim.

(RTS)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.