fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

zasto se med useceri, useceren med

Zašto se med ušećeri?

Med je jedan od najpopularnijih i najčešće korišćenih zaslađivača s izvanrednim blagodetima po zdravlje. Volimo ga u čaju, ali i da ga namažemo na krišku hleba, ili koristimo u pripremi jela…

Posebno ga se setimo u hladnijim mesecima. Ako ste nekada primetili da vam se med kristalizirao, u nastavku otkrijte zašto, i pronađite odgovore na druga eventualna pitanja.

Veštački med je iste boje i ukusa kao što piše. Samo što ga je napravio čovek od šećernog sirupa, najčešće kukuruznog sirupa i melase, kojem se dodaje cvetna aroma. U drugom slučaju, dobija se od pravog meda, uz dodavanje šećera i nekih kiselina.

Prirodni med proizvode pčele od nektara ili mane. Pčele u košnici prerađuju nektar ili manu, zgušnjavaju je, mešaju izlučevine vlastitih žlezda i potom skladište u stanice saća, može se pročitati na sajtu Pčelarskog saveza Slovenije. Med se dobija iz saća centrifugiranjem. U med namenjen stavljanju u promet nije dopušteno dodavati bilo kakvu supstancu, niti oduzimati sastojke tipične za med, objašnjavaju na ovoj adresi. Međutim, često se događa da med kristalizira pre nego što možemo da ga konzumiramo. Prelazi iz tečnog u čvrsti oblik.

Brzina kristalizacije meda zavisi od sledećih faktora: vrste meda, količine šećera u njemu (med koji ima veći sadržaj fruktoze sporije kristalizira, kao na primer med od bagrema i kestena, dok brže kristalizira med koji sadrži više glukoze, na primer cvetni med), temperature i vremena skladištenja meda (kristalizacija se ubrzava skladištenjem meda na temperaturi između 10 i 18 stepeni Celzijusa, a niže temperature usporavaju proces kristalizacije), sadržaja vode u medu (med s manjim sadržajem vode brže kristalizira) i prisutnosti kristalnih jezgara.

Ovo se može desiti svakoj vrsti meda. Ako se to dogodi, teglu meda jednostavno otopite u činiji vode, ali na maksimalno 40 stepeni Celzijusa, savetuju stručnjaci sa pomenute adrese. Previsoke temperature oštećuju ili uništavaju korisne sastojke. Stoga nikada nemojte dodavati med u prevruć čaj.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.