Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zbog čega se javlja umor nakon obroka? - Glavni razlozi i strategije kako da izbegnete ovu neprijatnu pojavu - | K-013 Portal
umor nakon obroka

Zbog čega se javlja umor nakon obroka? - Glavni razlozi i strategije kako da izbegnete ovu neprijatnu pojavuNeke namirnice i određeni obroci mogu prouzrokovati jak umor i pad energije. Istraživači su ponudili brojne teorije o tome zašto dolazi do ove pojave, ali se slažu u jednom – radi se o prirodnom odgovoru organizma koji ne mora biti znak za uzbunu..

Umor ili problemi sa koncentracijom nakon obroka su učestala pojava, a taj jaki umor se javlja u zavisnosti od toga šta ste jeli, kada ste jeli i koliko ste pojeli. Za pojavu ovog stanja postoje nekoliko faktora, piše portal Ordinacija.

Vrsta hrane koju konzumirate

Hrana bogata proteinima i ugljenim hidratima može uspavati više od ostale hrane. Neki naučnici veruju da su neke osobe umornije nakon obroka jer njihovo telo proizvodi više serotonina, a radi se o hormonu koji ima veliku ulogu u regulaciji raspoloženja i ciklusa spavanja. Amino kiselina koja se naziva triptofan, a koja se nalazi u mnogim namirnicama bogatim proteinima, pomažu proizvodnji serotonina. Iz tog razloga, konzumacija ovakvih jela može izazvati osećaj umora.

Triptofan se nalazi u lososu, piletini, jajima, spanaću, semenkama, mleku, soji, siru,

Količina hrane koju pojedete tokom obroka?

Umor nakon obroka se često može javiti ako je on bio obilan, pa oni koji tako jedu češće i imaju ovu vrstu problema. Kada jedemo, šećer u krvi raste, pa može doći do porasta energije, ali i naglog pada. Ali tu su i neki drugi faktori koji mogu doprineti umoru nakon obroka.

Kako sprečiti umor nakon obroka?

Ako ste jeli na poslu, može biti dosta nezgodno ako vas napadne umor pre važnog sastanka kada morate biti potpuno koncentrisani, ali i ako radite na mašinama gde je potrebna sva vaša pažnja. Studija iz 2017. godine je pratila uticaj obroka na rad kod radnika u noćnoj smeni, a otkrila je kako oni koji jedu uveče puno lošije obavljaju svoj posao i oko 4 sata ujutro su puno umorniji od onih koji nisu ništa jeli.

Postoje strategije koje vam mogu pomoći da sprečite ovu neugodnu pojavu:

Jedite malo i često: Umesto da jedete velike obroke kada ste gladni, jedite češće ali manje količine hrane svakih nekoliko sati kako bi nivo energije bio u ravnoteži. Malo voća ili orašastih plodova bi trebalo ublažiti osećaj gladi, ali vam i dati energiju.

Dobro spavajte: Ako ste kvalitetno spavali tokom noći, manje su šanse da ćete iskusiti nagli pad energije nakon obroka.

Šetajte: Dovoljno je samo malo izlaganja suncu, a posebno nakon jela, kako biste manje osećali umor.

Tokom danada obavezno uzmite kratku pauzu za odmor.

Ove taktike će vam pomoći da uravnotežite stanje organizma i sačuvate dovoljno snage za izazove koji vas čekaju tokom čitavog dana.

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.