fbpx
hrana koja goji, gojenje, gojaznost

Zbog ove hrane ste još više gladni i lako se gojite

Industrijski prerađena gotova hrana i gotovi obroci koje je u najgorem slučaju potrebno samo podgrejati podstiču ljude da konzumiraju sve više hrane i goje se, pokazuje prvo istraživanje kojim je želelo da se utvrdi ima li ta hrana uticaj na zdravlje.

Naime, prema Američkom nacionalnom institutu za zdravlje, industrijski prerađena hrana možda utiče na hormone gladi, podstičući ljude da ne prestaju da je jedu, prenosi BBC.

hrana koja goji, gojenje, gojaznost

U okviru istraživanja koje se pozabavilo upravo pitanjem povezanosti gladi i konzumiranja hrane obuhvaćeno je 20 dobrovoljaca koji su proveli 30 dana u laboratoriju kako bi mogao da se evidentira svaki uneti gram hrane.

Pola meseca jeli su industrijski prerađenu hranu ili industrijski proizvedene obroke, a potom narednih 15 dana domaću hranu i nisu smeli da jedu koliko god su želeli. U vremenu u kojemu su jeli industrijski proizvedenu gotovu hranu prosečno su unosili dodatnih 508 kalorija dnevno i dobili prosečno kilogram na težini. Utvrđeno je i da su oni koji su jeli industrijski proizvedene obroke dnevno unosili i do 500 kalorija više od osoba koje nisu jele industrijski pripremljene obroke.

Dr. Hal iz Nacionalnog instituta za dijabetes i probavu i bolesti bubrega, koji je ujedno i vođa ovog istraživanja, kaže da je ovo prva studija koja pokazuje da postoji uzročno-posledična veza između gojenja, gladi i industrijski prerađene hrane.

„Industrijski gotovi obroci vode u veći unos kalorija i porast telesne težine i masnog tkiva“, tvrdi on.

Važno je naglasiti da su se naučnici pobrinuli da svi obroci imaju isti količinu šećera, ugljenih hidrata, masnoća i vlakna pa nema jasnog odgovora šta je podsticalo dobrovoljce da jedu više industrijske hrane. Pretpostavlja se da industrijski prerađena hrana utiče na hormone pojačavajući želju za hranom jer je uočeno da je nivo tih hormona manja kod konzumiranja obroka pripremljenih kod kuće.

(Krstarica)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

 

hrskavi svet 460x600

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

sinhro logo

pancevo jooble