fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

zdrava hrana, ukusna hrana, jacanje imuniteta

Zdrava i ukusna hrana za jači imunitet

Priprema zdravih obroka je svakako jedan od osnovnih segmenata vitalnog života i održavanja željene linije. U tom pogledu vam nisu potrebni skupi nutricionisti i merenje svake unete kalorije.

Striktne dijete i strogi režimi ishrane su teško održiv sistem na dugoročnom nivou, stoga se potrudite da vaši obroci budu bogati vitaminima, mineralima i proteinima. Sa druge strane, potrebno je biti umeren u sopstvenoj ishrani i ne dozvoliti da prevlada želja za preteranim unosom slatkiša, belog brašna, sokova i svega onoga što podstiče gojaznost.

Naravno, ukoliko imate potrebu za slatkišima ne treba se stavljati na preterana iskušenja, pa vam jedna čokoladica na dnevnom nivou neće škoditi. Ključ je u pravilnim razmacima između obroka i njihovom adekvatnom rasporedu, kako bi uspeli da održavate potreban nivo energije tokom čitavog dana.

Vaši obroci mogu biti zdravi i ukusni, a u nastavku teksta pogledajte namirnice koje smo za vas izdvojili.

Piletina kao odličan izvor proteina

Pripremanje pilećeg mesa je veoma često i popularno u domaćoj kuhinji, s obzirom na to da se može pripremati na veliki broj načina. Osim toga, piletina generalno ima neutralan ukus, pa se veoma lako može uklopiti sa drugom hranom.

Najveća prednost pilećeg mesa je u njenom bogatstvu čistim, nemasnim proteinima koji su značajni za jačanje mišića i za njihovo hranjenje nakon napornih treninga. Upravo su zbog toga jela bogata piletinom veoma čest izbor mnogih sportista.

Pored toga, belo meso je odlično za jačanje kostiju, pa je pogodno i za starije ljude koji nisu toliko fizički aktivni. U sebi sadrži selen, vitamine B6 i B3 što dodatno pospešuje snagu imuniteta.

S obzirom na nešto neutralniji i suvlji ukus piletine, ona se može kombinovati sa salatom ili određenim sosevima. Najčešće se kao dodatak belom mesu dodaje sos od pavlake za kuvanje, radi sočnijeg ukusa. Recepti koji sadrže pavlaku za kuvanje su brzi i laki, pa zbog toga mnogi ljubitelji piletine često biraju upravo ovaj sos prilikom pripremanja obroka.

Pavlaka za kuvanje se priprema od mlečne osnove, pa kao takva sadrži veliku količinu vitamina, minerala, vitamina C i D, kalcijuma.

Potaž - ukusna kuvana hrana

Iako je na našim prostorima tek od nedavno stekao veću popularnost, potaž predstavlja jelo koje je veoma popularno u Engleskoj i Francuskoj. Sama reč vodi poreklo od francuske reči koja označava “gustu supu”, što ovo jelo suštinski i predstavlja.

Priprema se tako što se povrće po izboru skuva, a nakon toga se izblendira do tečnog stanja, kako se na kraju i jede. Možete ubacivati bilo koje povrće, pa tako i sami uklopiti ukuse po vašem izboru.

Kuvanje potaža ne zahteva upotrebu masti i aditiva, pa u tom pogledu predstavlja pravo osveženje, s obzirom da se zaista može osetiti ukus povrća od koga se ova “gusta supa” pravi.

Na našim prostorima se najčešće prave potaž od bundeve, karfiola i brokolija. Sve pomenute namirnice imaju veliku količinu vitamina i minerala u sebi, što ovo jelo čini odličnim izborom za jačanje imuniteta. Po izboru se mogu dodati i drugi sastojci poput mesa i testenine, ali i samo potaž od povrća sadrži dovoljnu količinu hranljivih sastojaka.

Zbog čega je losos sve češći izbor na domaćim trpezama?

Losos je veoma nutritivno bogat, dok pored toga predstavlja izuzetno ukusnu namirnicu, što ga odvaja kao veoma poželjnim ne samo među ribljim specijalitetima, već i generalno među svom hranom.

Ističe se po bogatstvu proteinima, pa tako porcija od 100g lososa sadrži 20g poprilično kvalitetnog i lako svarljivog proteina, što je idealna količina potrebna svakoga dana.

Osim proteina, losos je bogat i omega 3 masnim kiselinama. U prilog tome govori činjenica da je pomenuti riblji specijalitet potrebno jesti dva puta nedeljno, kako bi se unela dovoljna količina omega 3 masnih kiselina na mesečnom nivou.

Unosom ovog nutrijenta, pospešuje se rad mozga, srca i ubrzava metabolizam. Od vitamina koji se u većoj količini nalaze u lososu možemo izdvojiti vitamin D, koga nema toliko u prirodi.

Losos se može jesti sirov, ali na našim prostorima ljudi se češće odlučuju za tradicionalniju pripremu u pek papiru ili u kombinaciji sa povrćem, pirinčem i začinima po ukusu..

Izblenidrano voće i povrće kao savršena užina

Smuti predstavlja blendirani sok od svežeg ili zaleđenog voća i povrća. U tom pogledu, možete odabrati ukuse koje preferirate, te napraviti brz i zdrav obrok za samo nekoliko minuta.

Ukoliko želite da dodatno obobatite ukus vašeg smutija, možete dodati proteinski prah od konpolje ili lana. Takođe, kao sjajni dodaci se izdvajaju semenke i koštunjavi plodovi, jer odlično dopunjavaju ukus ovog osvežavajućeg napitka.

S obzirom da smutiji sadrže vože i povrće, unos vitamina C je zagrantovan, dok pored toga dobijate lagan i lako svarljiv obrok za veliku količinu energije za ceo dan. Zbog toga su čest izbor sportista, ali treba imati u vidu da odnos voća i povrća u smutiju treba da bude 3:1 u korist povrća, s obzirom na nešto veću koncetraciju šećera u voću.

Nadamo se da vam je tekst ukazao na prednosti predstavljenih namirnica, kao i mogućih obroka koje od njih možete praviti. Pogodni su za jačanje imuniteta zbog nutrijenata koje sadrže, ali je svakako savet da kao i kod druge hrane manje zdravije hrane, količina unosa bude ograničena i u skaldu sa potrebama.

(S. Stanković)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.