Znamo da su zdrava, ali koliko jaja dnevno smemo da pojedemo? -

Znamo da su zdrava, ali koliko jaja dnevno smemo da pojedemo?

Stručnjaci se već godinama imaju različita mišljenja o tome koliko je jaja sigurno konzumirati u toku jedne nedelje. Neki tvrde da su štetna po zdravlje zbog visokog sadržaja holesterola, dok drugi ukazuju na bogatstvo hranljivih materija u toj namirnici. Jedno je sigurno: nema razloga da ih zaobilazite.

pancevo, beograd, novi sad

– Prosečna osoba može bez problema da unosi dva jaja dnevno – rekla je nutricionistkinja Keri Gans, a prenosi Avaz.

Istraživanja su pokazala da su osobe koje su jele tri jaja dnevno dok su bile na strogoj dijeti uspele da postignu bolje rezultate u gubljenju kilograma.

Žumance sadrži čak 90 posto kalcijuma, gvožđa, fosfora, cinka, vitamina B1, B6 i B12, folata i panototenske kiseline od ukupne količine u jajetu. Još jedna prednost jajeta je u visokom sadržaju proteina i to kompletnih, koji pružaju sve aminokiseline potrebne za opstanak. Takođe, tu su i vitamini rastvorljivi u mastima, poput A, D i E.

Za većinu ljudi, jaja ne predstavljaju rizik od rasta holestorola u krvi i srčanih bolesti, jer imaju nizak nivo zasićenih masti.

Ipak, osobe koje imaju dijabetes, visok holesterol ili srčano oboljenje trebalo bi da ograniče unos jaja, jer moraju voditi računa da unos holesterola u toku dana ne pređe 200 mg (žumance sadrži 100 mg).

Jaja je najbolje jesti u obroku u kojem su zastupljeni i voće i povrće, a u pripremi štedljivo koristiti ulje kako bi sve koristi od te namirnice nadjačale potencijalne rizike.

(Avaz)Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.