fbpx
pranje zavesa, kako oprati zavese

3 načina da operete zavese a da ih ne oštetite

Čišćenje zavesa je lako kad znate kako! Evo jednostavnih saveta o čišćenju zavesa kod kuće – od pare do mašine za pranje veša.

Ključni koraci:

Redovno održavanje: usisavanje zavesa uvrstite u vašu uobičajenu rutinu čišćenja. Upotrebite mekani dodatak četkom za uklanjanje svakodnevne prašine i prljavštine.

Lagane zavese: mogu se oprati u veš mašini.

Zavese napravljene od osetljivih materijala: treba ih oprati ručno kako bi se smanjio rizik od skupljanja.

Zavese napravljene od teške tkanine: mogu se očistiti parom, kako bi se izbegao dugotrajan proces sušenja.

Zavese imaju tendenciju da upijaju mirise iz kuće, kao što su arome za kuvanje i dim cigarete, što može da doprinese loš miris materijala i da prouzrokuje promenu

Ipak, čišćenje zavesa ne mora da bude teško, postoji nekoliko jednostavnih načina čišćenja kao i različitih sredstava za čišćenje koje možete da koristite. Evo kratkog i jednostavnog vodiča za opcije koje su na raspolaganju.

Opcija 1: Čišćenje zavesa u mašini za pranje veša

U zavisnosti od materijala vaših zavesa, možda ćete moću da ih operete jednostavnim stavljanjem u veš mašinu: Ako vaša mašina za pranje veša ima nežan ciklus, obavezno je koristite; u suprotnom, odaberite hladno pranje sa blagom centrifugom. Koristite normalno sredstvo za pranje veša (prašak i omekšivač). Ako ste posebno zabrinuti da se materijal ne upere, ne rizikujte da zavese stavite u veš mašinu, već umesto toga ručno perite. Opcija pranja zavesa u veš mašini najbolje deluje sa laganim zavesama, a ne sa teškim materijalima koji će zadržati vodu. Međutim, imajte na umu da je nekim materijalima potrebna posebna pažnja kada se stavljaju u mašinu za pranje veša – na primer, delikatne pamučne stvari se mogu skupiti u toplom pranju. Obavezno proverite nalepnice na zavesama pre pranja.

Opcija 2: Ručno pranje zavese

Ručno pranje zavesa nekada može da bude sigurnija opcija: Koristite svoj obični deterdžent za pranje veša ili sapun posebno napravljen za ručno pranje. Najbolje je da odaberete nežni sapun kako ne bi došlo do oštećenja materijala. Za ručno pranje sledite uputstva na izabranom proizvodu – za različite proizvode će biti potrebne različite koncentracije. Verujemo da je pranje na ruke mnogo teže od stavljanja zavesa u mašini, ali tako ćete biti sigurni da vam se neće oštetiti materijal. U ovoj opciji se savetuje da ne perete ručno zavese koje su napravljene od teških materijala jer ćete ih teško iscediti, budući da će upiti svu vodu.

Opcija 3: Pranje zavesa uz pomoć pare

Upotreba visokokvalitetnog čistača pare sa nastavkom za presvlake jedan je od najpogodnijih načina čišćenja zavesa. Počnite od vrha i krenite niz zavesu. Ako primetite da materijal postaje vlažan, držite uređaj dalje od zavesa. Budite pažljivi kada koristite čistač pare: pre nego što počnete, pročitajte uputstva proizvođača, i zapamtite da vas para može opeći – pa se pobrinite da nosite odgovarajuću zaštitnu odeću. Za čišćenje parom su odličan izbor zavese napravljene od veoma teških materijala ili one zavese koje ne mogu da se skinu sa garnišne.

Koji je najbolji način da se osuše zavese?

Savetujemo vam da mokre zaavese ne stavljate u sušilicu jer mogu da se naprave nabori koje neće moći ni mokra pegla da ispravi. Najbolje bi bilo da ih dobro istresete pa onda raširite negde direktno na vetru i po mogućnosti da ne budu direktno izložene suncu, da ne bi promenile boju. Ovakav način sušenja će ispraviti zavese, pa neće biti prevelike potrebe da ih detaljno peglate. Takođe, ukoliko materijal zavese ne zahteva peglanje, onda možete odmah da ih okačite (dok su još mokre) kako bi njihov miris osvežio prostoriju. Ali budite i tu pažljivi, potrudite se da u toj prostoriji bude promaja, kako se ne bi sporo sušile i napravile vlagu.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

 

hrskavi svet 460x600

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

sinhro logo

pancevo jooble