7 finalista u borbi za Auto godine -

7 finalista u borbi za Auto godinemontekristo 0507


pancevo, beograd, novi sad

Žiri je suzio izbor sa 35 nominovanih kandidata na 7 modela koji će se nadmetati za zvanje najboljeg novog automobila u Evropi. Izbor za "Evropski auto godine 2020." (Car of the Year 2020) ulazi u završnu fazu.

Ranije ove godine objavljena je kompletna lista od 35 modela, a samo njih 7 prošlo je u finale takmičenja.

Žiri će pobednika izabrati između sledećih modela:

* BMW Serije 1

* Ford Puma

* Peugeot 208

* Porsche Taycan

* Renault Clio

* Tesla Model 3

* Toyota Corolla

Zanimljivo je da među ovogodišnjim finalistima ne dominiraju SUV/krosover vozila, koja su poslednjih godina sve zastupljenija u ponudi proizvođača automobila, dok su električni modeli zastupljeni sa dva imena: Porsche Taycan i Tesla Model 3 (a tu se može još ubrojati i električna verzija Peugeota 208).

Na listi 7 finalista su i neki modeli koji se kroz više generacija već decenijama nalaze među najpopularnijim automobilima u Evropi, pa i u svetu, kao što su Peugeot 208, Renault Clio ili Toyota Corolla, dok čast krosovera brani novi model – Ford Puma.

"Izbor finalista predstavlja trenutni pravac kojim se kreće auto-industrija. Vidimo napredak elektrifikacije, ali i najviše standarde kod motora sa unutrašnjim sagorevanjem", rekao je predsednik žirija Frenk Jansen.

Podsećamo, da bi neki model bio nominovan za ovo prestižno zvanje, potrebno je da se pojavio na najmanje pet evropskih tržišta od početka ove godine.

Pobednik će biti poznat početkom marta 2020, uoči početka sajma automobila u Ženevi, a u prošlogodišnjem izboru trijumfovao je jedan električni premijum krosover – Jaguar I-Pace, koji je ujedno proglašen i za “Svetski auto godine”.

(B92)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.