Beba je stigla kućikako je presvući?! -
kako presvuci bebu, presvlacenje bebe

Beba je stigla kući - kako je presvući?!montekristo 0507


Kada beba iz porodilišta stigne u kuću, uzbuđenju nema kraja. Naravno, bili ste uzbuđeni sve vreme dok ste je čekali, dok je rasla u maminom stomaku i pripremala se za dolazak na ovaj svet, baš kao što ste vi smišljali ime za bebu i pripremali se za njen dolazak u kuću. Sad ste 1:1. Beba je stigla, a vi i vaše uzbuđenje treba da „odigrate ulogu“ maksimalno profesionalno. I to u mnogo različitih epizoda sa svojom bebom.

Ništa se ne čini lako. Nije ni čudo. Normalno je da se čovek plaši svega što je novo, pa i male bebe. Mnogo je nepoznanica, pitanja, dilema, različitih situacija sa kojima se do sada niste susretali. Neke roditelje obuzmu čak strah ili panika – šta uraditi kada beba plače, kada dugo spava, kada neće da jede, kada bljucka, dobije osip… Glavni savet je: polako, strpljivo i bez panike. Svaki problem ima rešenje, a vi ste ti koji držite sve konce u svojim rukama.

Šta Vam je potrebno za presvlačenje?

Povijanje bebe, odnosno menjanje pelena, jedna je od tema koja često u društvu roditelja izaziva smeh i šale. Beba je mala, nemirna, a aksesoara za presvlačenje čini se da ima previše. Nespretnost je u prvim danima opravdana. Srećom, mame i tate se brzo naviknu na svoju bebu i sve rutinske obaveze oko nje, pa tako i na menjanje pelena.

Možda ste imali priliku da naučite kako se beba povija u školama za trudnice, ili pak u porodilištu, ako ste pažljivo pratili kako to babice rade sa Vašom bebom. No, i ako niste, pravo je vreme da naučite. 

Šta je važno da pripremite? Najpre – pelene za jednokratnu upotrebu. Izbor pelena je veoma važan, uverićete se i sami. Naša preporuka je da birate pelene napravljene od fine celuloze, bez parfema, losiona i drugih alergena koji samo mogu da izazovu iritacije bebine kože. Pelene treba da budu meke, elastične, dobro bi bilo da imaju indikator vlažnosti, kako biste uvek znali kada je vreme za presvlačenje. Mnogi roditelji danas sve više pažnje poklanjaju odabiru eco-friendly proizvoda za bebe, koji su proizvedeni uz poštovanje principa zaštite životne sredine, a na našem tržištu ima i takvih pelena. Pažljivo čitajte deklaracije i nećete pogrešiti.

Osim pelena, potrebno je da imate dasku za presvlačenje bebe, koja se fiksira na bebin krevetac. Ona je u visini Vaših grudi, pa će Vama tako biti najzgodnije za presvlačenje. Osim na ovoj namenskoj dasci, bebu može presvući na bilo kojoj čvrstoj i dovoljno prostranoj podlozi. Kada ste u gostima, ili van kuće, dobro je da uz sebe imate prostirke za presvlačenje, izrađene od nežne celuloze, koje će Vam omogućiti presvlačenje bebe gde god da se nađete.

Potrebna vam je posuda sa mlakom vodom, pamučni tupferi ili pamučna pelena za čišćenje pelenske regije, zatim švedske pelene, ukoliko je ortoped preporučio tzv. „široko povijanje“. Potrebno je da imate uvek i vlažne maramice, i to najbolje one koje su na bazi vode, bez mirisa i losiona, jer oni samo mogu dodatno iziritiraju bebinu osetljivu kožu. U ponudi na našem tržištu ima upravo takvih maramice koje su uz to i eco-friendly. Od kozmetike za negu pelenske regije, potrebno je da imate kremu za pelensku regiju. Preporuka je, svakako, prirodna kozmetika, bez alergena i štetnih konzervansa, sa biljnim ekstraktima, preporučljivo je da bude i organskog porekla, jer takve kreme neguju i štite kožu, ne izazaivajući iritacije. U nekim slučajevima dobro je imati spreman i puder za bebe.

Postupak presvlačenja bebe

Prvo treba raspoviti bebu: skinite joj švedske pelene ako ih koristite, zatim odlepite pelenu sa obe strane. Levom rukom podignite bebine nožice i izvucite prljavu pelenu ispod bebe. Bebinu pelensku regiju najbolje je da očistite čistom mlakom vodom i tupferima. Postupak ponovite nekoliko puta, svaki put koristeći novi tupfer. Obavezno brišite bebu od napred prema guzi, nikako obrnuto. Na kraju možete očistiti bebinu pelensku regiju i vlažnom maramicom na bazi vode.

Kada se bebina koža prosuši, a bebe naročito vole kada su „slobodne“ i bez pelena, poigrajte se sa njom, pazeći da beba ne padne sa daske. Nakon toga, ponovo levom rukom podignite obe bebine nožice u vazduh, podvucite pod nju čistu pelenu. Zatim pelensku regiju u tankom sloju namažite zaštitnom kremom. Krema ima dvostruko dejstvo: smiruje kožu, koja je usled stalne izloženosti vlazi sklona iritacijama, a predstavlja i fizičku barijeru između pelene i bebine nežne kože. 

Pošto ste namazali bebu, središnji deo pelene provucite između nožica, zatim sa obe strane zalepite pelenu. Nemojte preterano da stežete bebin stomačić, kako bi beba mogla nesmetan da diše. Ako je pedijatar preporučio široki povoj, jednu pamučnu pelenu, presavijenu na pravougaonik, stavite između bebinih nožica, kako bi bile blago raširene, pa preko njih stavite švedsku pelenu.

Ovaj postupak samo naizgled deluje komplikovano i složeno. U praksi – traje nekoliko minuta i vrlo brzo ćete svoju bebu presvlačiti rutinski, bez panike i vrlo vešto. Preporuka je da i tatu naučite da presvlači bebu, kako bi ponekad mogao da Vas odmeni u obavezama.

(S. Stanković)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.