Brada nije poruka ženama već simbol dominacije -
muska brada

Brada nije poruka ženama već simbol dominacije

U čemu leži poenta nošenja brada sa evolutivnog aspekta? Deca, žene i većina muškaraca deluje savršeno dobro i bez njih. U čemu je onda tajna koju dele bradati muškarci?

Ova tajna je dovoljno skrivena da je čak ni ljubitelji brada često ne razumeju do kraja ili je jednostavno nisu ni svesni. Na prvu, vrlo je jednostavno pretpostaviti da je reč o skretanju pažnje suprotnog pola, ali poslednja istraživanja kažu da to nije slučaj.

Brada, zapravo, ima koren u želji za pažnjom istog pola, ali ne kao poruka ženama. Brada je, piše BBC, zapravo poruka drugim muškarcima.

Ženska pažnja se, uprkos ustaljenom mišljenju, ne zadržava previše na neobrijanom licu. Da, ono svakako određenom broju žena deluje privlačnije od čisto obrijanog, ali taj procenat je nedovoljan kako bi se zaključilo da muškarci puštaju bradu zbog ženskih pogleda.

Istraživači stoga predlažu da je posredi sekundarni tip seksualne selekcije. Naime, kako bi se uspešno razmnožavali, životinjama, uključujući čoveka, često nije dovoljno da samo budu privlačni suprotnom polu – mora da postoji nadmetanje među pripadnicima sopstvenog pola.

Poslednja istraživanja objavljena u listu Oxford Journals sugerišu da i žene i muškarci duboki glas i bradu smatraju simbolom snage i agresivnosti. Dakle, nije reč o nužnoj privlačnosti koliko o dominaciji nad drugim muškarcima.

Da bi lakše shvatili, sličan scenario postoji i među ženama, a to je nošenje šminke. Iako dobra šminka ne znači nužno i privlačniju ženu, šminku percipiraju druge žene koje istu često shvataju kao izraz dominacije među pripadnicama nežnijeg pola.

(Krstarica)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

RADIO K-013 PLAY

RADIO K-013 PLAY uživo

meridian1500

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

meridianApsolutnih100

pancevox

pancevo jooble

vakcinacija baner 2020

Domaci recepti