Deset kućnih poslova na koje gubimo vreme i novac -

Deset kućnih poslova na koje gubimo vreme i novacmontekristo 0507


pancevo, beograd, novi sad

Ispiranje sudova pre stavljanja u mašinu nije potrebno, kao ni traženje izgubljenih čarapa.

Promenite neke navike i olakšajte sebi, a pri tom i uštedite vreme te novac. Ovo su kućni poslovi na koje gubimo vreme i novac.

Iako smo možda navikli na neke kućne poslove i navike, mnoge njih oduzimaju vreme i novac. Gornji čaršav na krevetu, postavljanje običnih umesto LED lampi i razmaknute zavese samo su neki od uzaludnih kućnih i svakodnevnih poslova.

Stavljamo gornji čaršav na krevet

Uštedite vreme na slaganju kreveta i ne perite dodatnu posteljinu. Čaršav iznad ili ispod pokrivača često je nepotreban i zauzima prostor. Samo budite sigurni da redovno perete pokrivač.

Peremo sudove pre stavljanja u mašinu za suđe

Ako koristite mašinu za sudove, prethodno ispiranje sudova samo vam troši i vreme i novac. Obrišite ostatke hrane sa tanjira i pribora i jednostavno stavite u mašinu. To se posebno odnosi na one koji svaki dan peru sudove u mašini. Tek ako suđe planirate da perete sutra preporučuje se ispiranje, a u svim ostalim slučajevima je dovoljno sastrugati višak hrane u kesu za smeće.

Tražimo izgubljene čarape

Svima je uvek misterija gde nestaju čarape nakon pranja, no jedna čarapa može ući u rupu između vrata mašine i bubnja te čak voda može da je ispumpa. Prljave čarape zajednički stavite u vreću za pranje rublja.

Kupujemo kutijice i kantice za stvari

Osim što će vam potrošiti vreme, bacićete novac. Umesto bezbroj kutija, upotrebite nešto što već imate u kući kao što su kutije od cipela. Od raznih materijala možete napraviti pregrade u ormarićima i na policama.

Držimo razmaknute zavese celi dan

Razvlačenje zavesa kako bi u sobu dospelo sunčeve svetlosti omiljena je jutarnja rutina mnogih. No, ako zavese ostavite raširene celi dan, posebno ako se prostorija nalazi na južnoj strani, sunce s vremenom može izbledeti nameštaj.

Ljuštimo povrće koje ne trebamo - uvek

Osim ako se radi o povrću kojem je potrebno ljuštenje, nemojte da trošite vreme na ljuštenje šargarepe, krastavaca ili krompira. Osim što ćete potrošiti manje vremena na pripremu hrane, ješćete zdravije jer njihova kora sadrži zdrava vlakna.

Ali ako niste sigurni u poreklo povrća i sumnjate da je tretirano pesticidima, guljenje kore se preporučuje.

Hodamo obuveni po kući

Pravilo izuvanja jednostavan je način za očuvanje kuće čišćom te pridonosi zdravlju ukućana. Čak 85 posto prljavštine u našim domovima dolazi sa cipela. Hodamo li obuveni samo ćemo zadati sebi dodatan posao i neprestano da usisavamo.

Koristimo klasične lampe

U poređenju sa običnim lampama, LED štedne lampe traju duže i troše čak 75 posto manje energije pa ćete samim tim uštedeti na računu za struju. Najnovije štedne žarulje imaju izvrsno svetlo i brzo se pale.

Odlazimo u banku/poštu da platimo račune

Ako već niste, uštedite na vremenu i račune plaćajte internet bankarstvom umesto da fizički idete u banku ili poštu.

Vešamo odeću na metalne vešalice

Kada podižemo odeću sa hemijskog čišćenja, ona obično dolazi na metalnim vešalicama. Korišćenje takvih vešalica nakon peglanja može lako da izgužva odeću. Radije investirajte u drvene ili baršunaste vešalice kako bi bili sigurni da će odeća nakon peglanja ostati ravna.

(24sata.hr)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.