fbpx
ispiranje tiganja, tiganj

Fatalna greška: Ne ispirajte vreli tiganj hladnom vodom!

Ako želite da vam tiganj služi godinama, čuvajte se ove greške. Stručnjaci se slažu da vruću posudu ne smete preliti hladnom vodom. Pre nego što počnete da ga perete, sačekajte da se sam ohladi. U suprotnom, možemo ga brzo oštetiti

Tiganj se najčešće koristi za prženje na ulju. Koristi se na visokim temperaturama. Mnogi ljudi instinktivno odmah nakon prženja svoj tiganj stave pod hladnu vodu. Ovo je greška.

Na ovaj način želimo sebi da olakšamo pranje, ali zapravo doprinosimo samo njegovoj šteti. Ovo ne bi trebalo da se radi.

Brza promena temperature, kada prelikete tiganj hladnom vodom, izaziva termički udar i dovodi do postepenog uništavanja. Nije važno od kog materijala je vaša posuda napravljena. Ovo se odnosi i na liveno gvožđe, nerđajući čelik i na teflon. Vruće posude se ne smeju brzo hladiti hladnom vodom. Površina posude može se iskriviti i početi da puca. Dno će postati neravno i tiganj će se okretati na ploči za kuvanje umesto da leži ravno. Kao rezultat toga, vaša hrana se neće zagrejati ili ispržiti ravnomerno.

Metali se pri zagrevanju prirodno blago šire, a zatim se postepeno vraćaju u prvobitni oblik. Ne treba ometati brzo hlađenje posuđa.

Stručnjaci savetuju da sačekate desetak minuta da posuda dostigne sobnu temperaturu .

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

 

hrskavi svet 460x600

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

sinhro logo

pancevo jooble