fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

francuski automobili

Francuski automobili su sve popularniji na našem tržištu

Ako malo bolje razmislimo, Francuska je svuda oko nas. Svakodnevno uživamo u francuskim filmovima, pesmama, kuhinji, francuskim  vinima i umetnosti. Uživamo i u francuskom jeziku, čak i ako ga ne razumemo, zbog njegove lepote i melodičnosti. Isti slučaj je i sa francuskim automobilima i brendovima koji su godinama prisutni kod nas.

Automobili pomodarstvo ili nasušna potreba?

U današnje vreme teško je zamisliti život bez automobila. Iako je sve više automobila na ulicama koji izazivaju gužve, komfor sopstvenog auta se ne može porediti sa korišćenjem gradskog prevoza. Posebno ako uzmemo u obzir čekanje prevoza, gužve, kao i nedostatak komfora.

Francuska se može pohvaliti činjenicom da su njeni automobili među najprodavanijima na evropskom tržištu.

Oko 25% automobila u Evropi proizvedeno je baš u Francuskoj. Bez obzira što je nekoliko velikih kompanija otvorilo proizvodne pogone u Francuskoj tradicionalno francuski brendovi automobila kao što su peugeot, reno i citroen  uspeli su  da se održe na evropskom tržištu. Samim tim neki od najskupljih modela francuskih proizvođača možete videti i na srpskim ulicama.

Francuski automobili – Istorijat

Peugeot

Jedan od najpoznatih brendova Francuske autoindustrije je sigurno Pežo  koji ima dugu istoriju ne samo u Francuskoj već i u Evropi. Osnovan je 1882.godine i postepeno je evoluirao. Danas predstavlja jednu od najvećih evropskih kompanija sa svetskom reputacijom.

U saradnji sa Citroenom, Pežo proizvede nešto manje od milion vozila godišnje i zapošljava 83.000 hiljada radnika, što ga čini kamenom temeljcem francuske ekonomije.

Citroen

Citroen je osnovao francuski inženjer Andre Citroen daleke 1919.godine.

Postao je poznat po svom radikalnom pristupu auto-industriji, a posebno primetan kada je kompanija postala jedini masovni proizvodjač automobila u SAD.

Poslednjih godina ovaj automobil sve više dobija na popularnosti kod vozača u Srbiji. S obzirom na to da citroen servis ima razgranatu mrežu kod nas, to zasigurno poboljšava kupovinu ovih vozila.

Renault 

U pitanju je još jedan veoma popularan francuski proizvođač automobila. Reno se može pohvaliti pristupačnim automobilima i kombijima, mada je u prošlosti proizvodio kamione i autobuse. Zanimljivo je da je Reno pojedine pogone prebacio i u Rumuniju, gde se uspešno proizvodi popularni model dačija. Sem toga ima pogone u Južnoj Koreji koji su namenjeni za proizvodnju modela kao što su: clio, megane, captur, koleos, lagunu i nekoliko drugih.

Najpopularniji modeli francuskih automobila kod nas

Pežo 206

Pežo 206 je mali gradski automobil koji  se proizvodio od 1998 do 2010. U Evropi je bio dostupan kao pežo 206+ a posle 2010.godine je restilizovan tako da je puno podsećao na pežo 207. Cenjen je zbog veoma male potrošnje. Na otvorenom putu je trošio oko 4l, a u gradu oko 6l na 100 kilometara.Za početnike, kao i za one koji ne uživaju baš u brzoj vožnji, ovo je odličan auto. S obziromna to da ne zauzima puno prostora, lako se može parkirati u gradu. Motor ovog automobila je veoma pouzdan, a njegovi vlasnici tvrde da je neuništiv.

Citroen C3

U pitanju je automobil koji je odličan za gradske uslove. S obziromna to da ima prostran gepek, pogodan je i za malo duže relacije. Bez obzira na tošto deluje minijaturno, prostran je, tako da ima dovoljno mesta kako za vozača, tako i za suvozača. Veliki i mali servis nisu skupi, tako da se za njega opravdano može reći da je pravi mali gradski zvrk. Ovo su bitni razlozi zbog kojih vozači vole francuski citroen C3.

Citroen C4

Ovo je automobil sa odličnim ubrzanjem, veoma stabilan na putu i udoban. Veoma retko se kvari, a redovno održavanje nije ni skupo ni često. Citroen C4 je izuzetno brz automobil, a pritom i mali potrošač. Na otvorenom putu troši oko 5,5 litara pri brzini u rasponu od 80 do 120 km/h.

Elektronika citroena je na zavidnom nivou, tako da nije čudo što je uzor mnogo jakim auto-industrijama kao što su BMW i Mercedes, koji rade elektroniku po modelu Citroen.

Renault Megane

Megan spada u klasu malih porodičnih automobila. Počeo je sa proizvodnjom 1995.godine.

Od 2002. megan je počeo da proizvodi svoju drugu generaciju automobila sa značajnim redizajnom, tako da je već 2003.godine  proglašen za automobil  godine.  To je prvi automobil u svojoj klasi koji je dobio Euro NCAP 5 zvezdica. Megan je ušao u svoju treću generaciju 2008. godine sa potpuno drugačijim dizajnom. A već 2015.godine je pokrenuta četvrta generacija.

Veza izmedju Srbije i Francuske se prožima kroz istoriju. Mnogima je i danas u sećanju francuske automobil kao što je čuveni „reno 4“ i njegov jedinstveni menjač.

(Lj. Bugarin)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.