Greška u kuhinji koja vas može skupo koštati -
teflon, tiganj, greška kuhinja, život, najovije vesti, zanimljivosti

Greška u kuhinji koja vas može skupo koštatimontekristo 0507


Tiganj od teflona su veoma praktični u kulinarstvu, a posebnim ih čini to što je plastični materijal kojim su obloženi otporan na visoke i niske temperature, kao i na koroziju.

Ali teflon ima i mane – podložan je oštećenjima, pogotovo u dodiru s metalnim i oštrim kuhinjskim priborom.

Pri visokim temperaturama on počinje otpuštati pare koje su posebno opasne za kućne ljubimce, a da bi se to sprečilo teflonsko se posuđe ne bi smelo zagrevati na temperaturi većoj od 260°C.

Kada se iskrivi tiganj ta promena oblika nije štetna, ali se hrana u njemu neće ravnomerno peći, pa je vreme za novi. Tamna boja ili ogrebotina su takođe znak da treba da promenite tiganj. Stručnjaci savetuju da teflonsko posuđe menjate na pet godina, a ukoliko je oštećeno i ranije.

Jako je važno da dobro pregledate teflonski tiganj kako biste bili sigurni da su mu površine potpuno glatke. Ako površine nisu glatke može da dođe do otpuštanja otrovnih materija koje zatim dospevaju u hranu pa u naš organizam.

Glavni sastojak u teflonu je politetrafluoretilen (PTFE) koji se može smatrati plastikom, a koji se na visokoj temperaturi razgrađuje u spojeve među kojima je toksična perfluoroktanska kiselina (PFOA).

Američka agencija za zaštitu okoline (EPA) proglasila je teflon „verovatno kancerogenim“ još pre deset godina.

Da bi duže trajalo, prilikom pečenja ili kuvanja hrane preporučuje se upotreba silikonskog pribora ili onog od mekog drveta.

(Krstarica)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.