fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

koliko kosta renoviranje, garsonjera, renoviranje garsonjere, gradjevinski materijal

Imate garsonjeru i želite da je renovirate? Pogledajte koliko bi to moglo da vas košta

Da li ste znali da je cena renoviranja garsonjera veća od cene renoviranja većih stanova po kvadratnom metru?

Razlog za ovo jeste što adaptacija kupatila i kuhinje nose veliku cifru u troškovima.

Da li kupiti novu garsonjeru ili uložiti u renoviranje starog stana? Na jednom primeru garsonjere od oko 30 kvadrata portal Gradnja je analizirao tržišne cene renoviranja za 2021. godinu i nabrojao sve one radove koji su neophodni da bi se jedan stan smatrao adaptiranim i spremnim za useljenje.

Napominju da cene mogu da variraju u odnosu na dostupnost majstora, lokaciju stana i mnogo drugih faktora. Ipak, ove informacije mogu koristiti kao vodič za renoviranje kako bi građani znali šta ih od radova čeka i koje su prosečne cene adaptiranja garsonjera.

Spisak radova za renoviranje

Na početku adaptacije, potrebno je da se ceo stan isprazni od nameštaja, a zatim se kreće na rušenje. Sav šut prilikom rušenja treba da se odnese na deponiju.

koliko kosta renoviranje, garsonjera, renoviranje garsonjere

Najpre, čeka vas rušenje koje će vas koštati od 400 do 550 evra. Ovo je deo adaptacije koji se radi brzo i za njega nije potrebno više od dan ili dva, a ovo je cifra koju ćete ukupno dati za vađenje sanitarija i odnos na deponiju, skidanje stare keramike kuhinje i kupatila i odnos na deponiju, kao i rušenje dela pregradnog zida i demontažu starih unutrašnjih vrata i stare rasvete.

Nakon što se stan isprazni i ogoli, sledi izrada nove instalacije za struju, vodu, grejanju i klimatizaciju. Ukoliko je stan stariji, predlaže se da se prilikom renoviranja zameni kompletna elektroinstalacija, odnosno da se svi stari kablovi i cevi zamene novim. Ovo će povećati cenu renoviranja ali i garantovati da ćete biti mirni dugi niz godina. Nove elektroinstalacije mogu vas koštati od 1.100 do 1.300 evra, s time da u tu cenu nije uključena nabavka nove rasvete i sijalica.

Što se tiče vodovoda i kanalizacije, troškovi ovog dela renoviranja kreću se od 800 do 970 evra. Gradnja prenosi da bi, kada dobijete ponude od majstora, trebalo da se dogovorite da u njih, pored novog razvoda (novih cevi, ventila, spojnica), bude uključena i montaža novih sanitarija. Važno je istaći da u navedenu cenu nije uključena sama nabavka sanitarija (WC šolje, ugradnog vodokotlića, umivaonika, slavina i tuš kanalice).

Ono što ulazi u ovu cenu jeste: razvod nove instalacije za bojler, novi bojler, novi razvod slavine za kuhinju, novi razvod za mašinu za veš, razvod za umivaonik i slavinu u kupatilu, izvod za usponski tuš, izvodi za podnu kanalicu, razvod ugradnog vodokotlića i wc šolje.

Sledeći su gipsarski radovi. Ono što je dobra vest jeste da su, ukoliko ne želite dodatne kaskade, spuštanje plafona i slične enterijerske elemente, ovi radovi relativno povoljni, pa će vaši troškovi biti oko 80-100 evra, u šta će biti uključeno oblaganje ugradnog vodokotlića vlagootpornim pločama i spuštanje plafona u kupatilu za sakrivanje cevi.

Sledeći su grejanje i klimatizacija. Ukoliko se odlučite za zadržavanje radijatora, jedino što ćete verovatno želeti da uradite jeste da u stan ugradite klima-uređaj kao i sušač u kupatilu. To ukupno košta oko 550 evra

Kada su sve instalacije postavljene i razvedene, kreće se sa zatvaranjem rupa, šliceva, kao i sa postavljanjem hidroizolacije i postavkom keramike.

Keramičarski radovi će vas takođe koštati oko 550 evra, a oni uglavnom uključuju lepljenje keramike sa uračunatim fugama i lepkom, nabavku i postavljanje ugaonih lajsni i postavljanje hidroizolacije u kupatilu. U ovu cenu nije uračinata nabavka pločica.

Parketarski radovi koštaju oko 240 evra. Ako u stanu imate parket, najpovoljnija opcija jeste da pokušate ga sa iskoristite, odnosno da ha hoblujete i zatim izlakirate.

Molerski radovi se kreću od 510 do 760 evra. Najpovoljnija opcija svakako jeste da se odlučite da stan okrečite u belo. Ukoliko krečite stan u tamnije nijanse, cene za bojenje će porasti. U navedenu cenu uključeno je: gletovanje plafona + farbanje u dve ruke, gletovanje zidova + farbanje u dve ruke, krpljenje šliceva i pukotina, kao i zaštita poda.

Unutrašnja stolarija i ulazna vrata - ovde se cene kreću od 550 do 1.050 evra. Razlog je što razlike u cenama vrata mogu biti velike, naročito onih sigurnosnih.

Spoljna stolarija će vas koštati od 800 do 1.000 evra

Od ostalih radova koji mogu da vas sačekaju prilikom renoviranja garsonjere su zamena ventila na radijatorima, farbanje radijatora, farbanje ograde…

Ukupna cena građevinskih radova za garsonjeru od 30 metara kvadratnih iznosi od 5.570 do 7.070 evra, odnosno u proseku od 185 do 235 evra/m2.

Pored ovih radova potrebno je ulaganje i u nabavku opreme, a pre svega se misli na sanitarije za kupatilo i keramika. Od sanitarija je potrebno kupiti WC šolju, slavine (2 komada), tuš, umivaonik, ugradni vodokotlić, bojler kao i pločice što vas može koštati dodatnih oko 1.000 evra.

Ukupna cena po kvadratu

Dakle, da biste staru garsonjeru doveli u stanje novogradnje potrebno je u proseku od 225 do 275 evra po kvadratnom metru, odnosno u proseku oko 250 evra po kvadratu.

(B92)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.