fbpx
odrzavanje automobila

Jedna od najvećih zabluda: Opasna kombinacija na svakom automobilu

U opštoj oskudici novca i zbog sve većih troškova posedovanja i održavanja automobila, vozači su primorani da se snalaze na razne načine kako bi zadovoljili zakonske norme i osnovno održavanje vozila.

Tipičan način

Jedan od tipičnih načina „uštede“ je svakako korišćenje kombinacije zimsko-letnjih pneumatika na vozilu.

Druga, ništa bolja opcija je dokupljivanje samo jednog para novih zimskih pneumatika dok se za drugi par biraju oni manje istrošeni ili čak polovni. Možemo reći da je to smrtonosna kombinacija, koja je ubitačnija od upotrebe letnjih guma tokom zime.

Ovde se, pre svega, radi o prostim zakonima fizike. Ukoliko pođemo od pretpostavke da nova zimska guma ima bolju trakciju i prianjanje od letnje ili one istrošene, onda je nesporno da se na različitim osovinama javljaju i različite sile, piše Avaz.ba.

Veliki problem

Ukoliko se na automobil postave nove zimske gume na prednje točkove, koji su mahom i pogonski, a na zadnjim točkovima ostavimo letnje ili zimske, istrošene gume, vozač može biti u velikom problemu.

U takvoj kombinaciji različitih pneumatika, prilikom iznenadne promene pravca, moguća su iznenađenja. Nove zimske gume se „drže“ za podlogu dok je trakcija zadnjih značajno manja. Naravno, zbog smanjenog gripa na zadnjoj osovini, proklizavanje je neminovno, kao i gubitak kontrole nad vozilom.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

 

hrskavi svet 460x600

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

sinhro logo

pancevo jooble