Kako bezbedno i sigurno da zaustavite auto ako vam otkažu kočnice? -

Kako bezbedno i sigurno da zaustavite auto ako vam otkažu kočnice?
Autoškola Montekristo Pančevo

Ako vam se ranije dogodilo da su vam kočnice otkazale, onda znate koliko to zna da bude neprijatna situacija. Da biste izbegli paniku i nesreću, morate da znate šta tačno da uradite u toj situaciji.

Zbog toga je stranica Auto Guru sastavila uputstva koja će vam pomoći da zaustavite automobil čak i kad vas kočnice ne slušaju.

1. Smanjite brzinu

Ako pritskate kočnicu, a ništa se ne događa, postoji drugi način da usporite. Smanjite brzinu menjačem, ali postepeno, jednu po jednu, ne preskačući odmah na najmanju brzinu jer u tom slučaju mogu se zaključati točkovi. Za to vreme lagano popuštajte pritisak na kvačilo. Ako vozite automatik, trebalo bi da ručno izaberete brzine. Kada uspete da smanjite brzinu, to će podstaći motorno kočenje koje ograničava protok vazduha i stvara vakuum u motoru koji obezbeđuje otpor cilindrima. Ovo smanjuje brzinu motora pa i samog automobila.

2. Izbegavajte neutralan položaj menjača

Bilo da vozite auto s manualnim ili automatskim menjačem, izbegavajte da mjenjač stavljate u neutralan položaj. Ovo će onemogućiti motorno kočenje i vaš auto će nastaviti da se kreće slobodno. Ako se menjač ipak nađe u neutralnom položaju i iz nje ubacite u brzinu, može se dogoditi da vam se točkovi zaključaju i da izgubite kontrolu nad autom.

3. Koristite ručnu kočnicu

Pre nego što povučete ručnu kočnicu, proverite da li je brzina dovoljno mala. To znači da ćete neko vreme morati da se krećete polako pre nego što je povučete, a onda će ona potpuno zaustaviti auto. Zapamtite da ne treba svom snagom da povučete ručnu kočnicu, nego nežno, dok ne primetite da vozilo usporava. Ako je povučete previše brzo, zaključaćete zadnje točkove, prenosi Klix.ba.

4. Izbegavajte preteranu upotrebu volana

Naravno da ćete morati da pomerate volan kako biste zaobišli nešto ili skrenuli, ali izbegavajte oštro okretanje volana kako ne bi izgubili kontrolu nad vozilom. Nežnim okretanjem zaustavićete auto sigurno i održati kontrolu nad njim.

Iako katkad ne možete izbeći otkazivanje kočnica, najbolje je da ih redovito proveravate da biste bili sigurniji.

(Krstarica)pancevo, beograd, novi sad

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

352X250

RADIO K-013 PLAY

RADIO K-013 PLAY uživo

meridian1500

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

meridianApsolutnih100

pancevox

pancevo jooble

vakcinacija baner 2020

Domaci recepti