Kako da postavite najbolji oglas za izdavanje stana? -
Kako postaviti najbolji oglas za izdavanje stana, izdavanje stana, oglas, oglasi

Kako da postavite najbolji oglas za izdavanje stana?montekristo 0507


Vlasnik ste stana koji želite da izdate, ali niste sigurni na koji način da postavite oglas? Nemojte da vas uplaši velika konkurencija na tržištu nekretnina. Postoje koraci koje možete preduzeti da se vaš oglas istakne među drugima, te da sa uspehom i veoma brzo bude primećen.

S obzirom na to da većina ljudi uglavnom istražuje nove nekretnine na Internetu pre nego što se odluči da neki stan pogleda uživo, sasvim je jasno zbog čega je važno da oglasite stan na najbolji mogući način. Ukoliko želite da privučete dobre stanare što pre i tako donekle osigurate svoju finansijsku stabilnost,  imamo nekoliko saveta za vas.

Istražite tržište i odredite konkretnu cenu

Efikasnost oglasa na prvom mestu garantujete pravilnom procenom svog stana i konkretnim određenjem opsega cena. Ukoliko vas zanima iznajmljivanje stanova u Beogradu biće potrebno da istražite na Internetu tržište nekretnina u prestonici. Posebno obratite pažnju na slične stanove ili kuće koje se nalaze u opštini u kojoj se nalazi vaš stan, te na osnovu toga formirajte okvirnu cenu.

Veoma je važno da pritom budete objektivni i da sagledate sve faktore koji mogu uticati na cenu. Ovde se pored stanja na tržištu pre svega misli na lokaciju stana i njegovu kvadraturu, ali i opremljenost, stanje u kom se nalazi nameštaj, spratnost, veličinu zgrade i slično.

Neki sajtovi za oglašavanje nekretnina nude i kalkulator za procenu vrednosti nepokretnosti. U pitanju je besplatan onlajn alat koji na osnovu parametara koje unesete analizira tržište nekretnina umesto vas i izračunava okviru vrednost, tj. cenu stana.

Napišite ubedljiv opis

Želite da vaš oglas privuče ozbiljne i pouzdane stanare – napišite opis koji će privući upravo takve ljude. Već u prvim redovima treba da budete upečatljivi i zanimljivi.

Tačna lokacija i opis kraja

Pritom naglasite njegovu tačnu lokaciju. Ne “ulepšavajte” oglas netačnim informacijama. Možda “stan u blizini Hrama Svetog Save” zvuči otmeno, ali ukoliko je vaš stan udaljen više od 15 minuta hoda od pomenutog mesta, onda se definitivno ne nalazi u njegovoj blizini. Umesto toga budite iskreni i nagovestite potencijalnom stanaru šta ga sve zaista očekuje u kraju. Opišite sva značajnija mesta i ustanove kao da šetate kroz stambenu četvrt.

Primera radi, ako se stan nalazi na periferiji grada, te je idealan za malu porodicu, onda je pametno da se u opisu fokusirate na lokalne škole, ustanove za brigu o deci, igrališta, lekare i druge objekte koji su posebno važni za porodice.

Sa druge strane, ukoliko oglašavate nekretninu u strogom centru grada koja bi bila odgovarajuća mladim ljudima, onda u prvi plan istaknite blizinu modernih restorana i kafića, teretana, pozorišta, bioskopa i drugih kulturnih sadržaja.

Detaljno opišite enterijer

Što se opisa strukture stana tiče, započnite preciznim određenjem: garsonjera, jednosoban, dvosoban stan, a potom pređite na opisivanje prostorija. Sa koliko soba raspolaže stan: ako ima više spavaćih soba i njihova struktura – dvokrevetna, francuski ležaj. Da li postoji terasa: koje je veličine i na koju stranu gleda. Ukoliko je stan opremljen luksuznije uređajima kvalitetnog brenda, pomenite i te detalje. Nekim ljudima su i ti podaci važni kada biraju mesto za život.

Kada opišete unutrašnjost stana, navedite bitne podatke o zgradi – da li ima video nadzor i interfon, lift, uređen krov ili dvorište, parking mesto ili garaža i slično. Na kraju, završite datumom od kog je stan dostupan.

Dopunite opis preciznim detaljima

Kada ste potencijalnog stanara očarali idejom da živi u vašem stanu i u ovom divnom kraju grada, potpuno ga osvojite svim važnim detaljima. Pored već pomenutih spavaćih soba, napišite koliko kupatila ima u stanu, kao i ostale važne detalje, poput vrste grejanja i računa koji su uključeni u cenu.

Ove podatke navedite jasno i u tezama. Na primer:

  • Lokacija do obližnjih stanica ili lokalnih sadržaja.
  • Broj dvokrevetnih soba.
  • Centralno grejanje na gas/struju.
  • Stan u prizemlju, na prvom ili zadnjem spratu.
  • Svi računi i komunalije uključeni u cenu.

Kompletirajte oglas fotografijama

Da bi vaš oglas bio primamljiv a kvalitetan opis verodostojan, kompletirajte ga fotografijama, i to ne bilo kakvim. Malo truda koje uložite u fotografisanje isplatiće vam se višestruko. Ukoliko je potrebno, unajmite i profesionalnog fotografa da dobijete odlične fotografije koje će u najboljem svetlu pokazati vašu nekretninu za iznajmljivanje.

Za početak mesto očistite i uredite. Koliko god da je moderno opremljen stan, ukoliko je u neredu odbićete potencijalne stanare. Da pojačate utisak topline i čistoće doma na stolove postavite časopise i vaze sa cvećem. Za glavnu tj. naslovnu fotografiju oglasa postavite dnevni boravak ili kuhinju. Najbolji efekat postići ćete ukoliko aranžirate fotografije tako da se lakše zamisli “šetnja kroz stan”.

Imajte na umu to da se ljudima prirodno više dopadaju svetle fotografije od mračnih i neurednih slika. Zbog toga je najbolje da fotografišete svoj stan ujutro, kada je vedro. Otvorite sve zavese i žaluzine, a u tamnijim sobama uključite glavno svetlo i lampe.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, koristite kvalitetnu opremu kada pravite slike. Možda vam se čini da možete dobre snimke napraviti svojim telefonom, ali je istina da ništa ne može zameniti profesionalni foto aparat. Napravite što više fotografija, a onda ih obradite u nekom od besplatnih programa na računaru.

Za one koji su nesigurni u svoje fotografske veštine uvek postoji mogućnost unajmljivanja profesionalnog fotografa. Ako ćete morati da oglašavate svoj objekat više puta tokom narednih pet godina, što je verovatno slučaj, onda sasvim sigurno vredi da uložite u stvaranje profesionalnih fotografija.

Napravite video turu

Ukoliko na sajtu na kom postavljate oglas postoji mogućnost da uz fotografije objavite i video snimak, onda ne propustite da napravite video turu kroz stan. U video zapisu možete prikazati svaku sobu posebno, kao i različite sadržaje ili napraviti formalni obilazak kuće. U svakom slučaju, video će vašem oglasu dati posebnu atraktivnu notu.

(S. Stanković)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.