fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

selidba, preseljenje, preseljenje zimi, selidba zimi

Kako da se preselite zimi i preživite hladnoću

Selidba u bilo koje doba godine ume da bude stresno iskustvo, ali preseliti se zimi sasvim izvesno predstavlja izazov posebne vrste. Loši uslovi na putevima, hladno vreme, izvlačenje kutija i nameštaja i prenos do kamiona po snegu – ne zvuči kao idealni scenario za preseljenje.

Međutim, uz pravilan pristup i te kako je moguće preseliti se zimi, uprkos hladnom vremenu. Iako je zimska selidba zahtevna, ipak ima svojih prednosti. Otkrivamo vam kako da se tokom zimskih meseci uspešno preselite uz minimum poteškoća. Pročitajte.

Izbegavajte praznike

Ukoliko ste se već našli u situaciji da morate da se preselite usred zime, logično je da ćete za selidbu odabrati slobodne praznične dane. Međutim, upravo to može biti greška – na sličan način razmišljaju svi koji se sele zimi. Takođe, u vreme praznika su veće saobraćajne gužve, kako u gradu tako na autoputevima. Zbog toga je bolje da izbegnete selidbu oko Nove godine ili Sretenja u februaru, kao i tokom zimskog raspusta.

Opredelite se za manje „svečani“ period, kada više možete računati na pomoć prijatelja oko pakovanja i prevoza stvari. Takođe, ako imate u planu da angažujete profesionalce, imaćete više dostupnih agencija za selidbe na raspolaganju. Potražite kompanije koje rade selidbe Beograd, Novi Sad, odnosno transport u bilo koji grad koji vama treba i dogovorite datum preseljenja.

Napravite plan puta za vanredne situacije

Zima je idealno doba za sankanje i šetnju, ali ne tako privlačan period za selidbu i vožnju. Koja god udaljenost da je u pitanju, ako vozite morate biti oprezni, pogotovo za vreme snežnih i vlažnih dana.

Najbolje što možete uraditi u ovakvoj situaciji jeste da napravite više od jednog plana putovanja, tj. transporta stvari. Primera radi, da kreirate najkraću rutu i najsigurniju trasu od starog do novog doma. Posebnu prednost ćete dobiti ako osmislite kako da pređete s jednog na drugi put ukoliko to okolnosti budu zahtevale.

Nosite zalihe za hitne slučajeve

Ako postoji nešto što zima i sneg na putu donose, to je više kvarova. Automobili češće pate od niskog pritiska u gumama, poremećenih unutrašnjih sistema i pokvarenih brisača u hladnijim mesecima. Iako niko ne voli da planira kvar, ipak je pametno da predvidite rešenja i za ovakve situacije i naročito mislite na bezbednost u saobraćaju. Opremite se zalihama za hitne slučajeve, imajte uz sebe torbu sa najvažnijim stvarima, neka kutija sa alatom bude lako dostupna u automobilu/kamionu za selidbu. Tako ćete moći brzo da reagujete ako vas zadesi neka nezgodna situacija na putu.

Potražite pomoć prijatelja i profesionalaca

Veoma je važno da zatražite (i dobijete) pomoć za zimsku selidbu. Bilo da se odlučite da pitate prijatelje, rođake ili angažujete profesionalce, najbolje je da ne radite sve sami. Sa klizavim putevima i danima koji kratko traju, suština je da posao morate da obavite bezbedno i brzo.

Pomoć će vam biti potrebna oko utovara i/ili istovara stvari iz kamiona. Dobro će vam doći par dodatnih ruku oko čišćenja snega na prilazu u novi dom, na primer. Ako imate decu, vredelo bi da možete da se oslonite na najbliže ljude iz okruženja da ih pripaze dok obavljate poslednje pripreme ili prenosite kutije u kombi za selidbu.

Ako unajmite agenciju da obavi sav posao, umnogome ćete olakšati ceo proces. Potražite tim koji ima dobru reputaciju i iskustvo u transportu stvari i nameštaja. Raspitajte se da li naplaćuju selidbe u zimskim uslovima po posebnoj tarifi i na koje sve usluge možete da računate. Dovoljno je da u pretraživaču ukucate, primera radi, selidbe Beograd cene pa da dobijete listu agencija koje posluju na teritoriji grada Beograda i njihove cenovnike.

U svakom slučaju, koliko god da košta, kada vas drugi sele i ne morate da razmišljate o bezbednosti svojih dragocenih stvari – isplati se.

Slojevito se obucite

Zimska selidba vas izlaže velikom rasponu temperatura – od tople unutrašnjosti automobila i kuće do ponekad ekstremno niskih spoljašnjih temperatura. Osim toga, čak i ako se termometar spusti do nule, i dalje ćete se jako znojiti dok dižete, prenosite ili vučete kutije.

Da se ne biste razboleli, obucite se slojevito – majica kratkih rukava, bluza dugih rukava, na kraju kaput ili jakna. Koliko god da vam je vruće dok prenosite veliki kauč ili petnaestu kutiju sa stvarima iz kuće u kamion – nemojte se skidati na kratke rukave. To je najbolji način da se prehladite ili čak promrznete.

Držite decu potpuno obučenu u zimsku opremu u svakom trenutku, čak i ako vam pomažu.

Zaštitite svoje stvari

Kada se selite zimi, važno je obratiti posebnu pažnju na pakovanje određenih stvari. Koristite ćebad ili peškire da umotate posuđe, staklo i druge lomljive predmete koji mogu biti podložni promenama temperature. Ovim potezom “ubijate dve muve jednim udarcem” – spakovaćete ceo ormar za posteljinu pre nego što primetite.

Elektronskim uređajima će možda trebati ceo dan da se vrate na sobnu temperaturu. Zbog toga obavezno označite kutije u kojima je elektronika i izbegavajte da ih ostavljate napolju ili u garaži na duži vremenski period. Ako ste imali na umu otkup telefona ili da neki od aparata poklonite ili prodate, ovo je svakako dobra prilika da to i učinite.

Kada je u pitanju nameštaj, neophodno je zaštititi svoj dušek i druge predmete od zimskih elemenata. Koristite najlone ili se raspitajte u agenciji za selidbe koji materijali su najbolji za ovu svrhu.

Zimska selidba podrazumeva i puno vlage, mokre ili ledene puteve i dvorišne prilaze. Ako spustite kartonske kutije (čak i na kratko vreme) na mokar trotoar ili asfalt velike su šanse da će se raspasti. Tako rizikujete oštećenja svojih dragocenih stvari.  

Ako je moguće, nosite kutije direktno od kuće do kamiona za selidbu (i obrnuto) ili zahtevajte od agencije takav prenos stvari. Za situacije kada jednostavno morate nešto da spustite na zemlju pripremite cerade, najlone i druge nepremočive materijale kojima ćete obezbediti suvu površinu.

Na kraju, isplanirajte unapred pakovanje, predvidite sve nezgodne situacije koje vas mogu snaći i predupredite probleme. Uz malo više organizacije i kvalitetnu pomoć čak i usred hladne zime možete se preseliti u novi dom.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.