Kako da veš mašina radi najefikasnije -
ves masina, efikasan rad ves masine, kako radi ves masina

Kako da veš mašina radi najefikasnijemontekristo 0507


Davno su prošla vremena kada je pranje veša zahtevalo mukotrpni ručni rad. Danas mašina za veš radi to umesto vas. Mada, verovatno se nekada zapitate da li pere odeću baš onako kako to i očekujete, ne trošeći previše energije i vode.

Mašina za pranje veša je dugoročna investicija, stalno se koristi  pa  je zbog toga  treba  održati u dobrom stanju. Jako je važno da pronađete način rada koji odgovara vašim potrebama, a njenim mogućnostima. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da veš mašina radi najefikasnije.

Održavajte veš mašinu čistom

Mašini za pranje veša je potrebno adekvatno održavanje kako bi što efikasnije radila. Njeni delovi -  bubanj, guma i vrata, podložni su pojavi buđi i kamenca zbog zadržavanja viška vode. Sredstva koja vam mogu pomoći da otklonite ove naslage, a imate ih kod kuće,  jesu alkoholno sirće i soda bikarbona. Asepsolom takođe možete očistiti gumu, a za ispiranje fioka potrebni su vam samo topla voda i sunđer.

Možete se rešiti naslaga na bubnju pokretanjem programa pranja na 90 stepeni i dodavanjem izbeljivača. U ovom slučaju, nemojte ubacivati veš. Neke mašine kao što su Bosch mašine za veš imaju program Drum Clean zahvaljujući kome unutrašnjost miriše sveže i prijatno. Ne zaboravite da proverite filter koji kao magnet prikuplja bakterije i prljavštinu.

Nemojte mašinu preopterećivati vešom

Vaša mašina za pranje veša može imati veliki kapacitet pranja i snažan motor, ali to ne znači da može izdržati više nego što njeni kapaciteti dozvoljavaju. Nemojte trpati previše odeće, već uskladite količinu garderobe sa njenim mogućnostima. Ukoliko ubacujete više veša nego što je preporučeno, rizikujete da izazovete nepravilni rad, a to će uticati na kretanje bubnja. Ovakvom metodom pranja možete dobiti i delimično opranu odeću.

Pored toga, preopterećenost mašine može oštetiti njen motor i dovesti do pregrevanja. Ona će najbolje raditi ukoliko se koristi u skladu sa njenim mogućnostima a u tom slučaju, vi ćete dobiti savršeno čist veš i mašinu koja je u optimalnom stanju.

Nakon upotrebe veš mašine ostavite vrata otvorena

Praktično svako domaćinstvo ima mašinu za pranje veša, ali ne znaju svi kako da je pravilno koriste. Mnogi prave istu grešku zatvarajući vrata nakon upotrebe. Čvrsto zatvaranje mašine prilično je važno ako želite da voda ostane u bubnju, a ne van njega, ali to ne znači da i praznu mašinu treba odmah zatvoriti.

Vlažna površina unutrašnjosti mašine je idealno mesto za nakupljanje bakterija i gljivica. One su razlog pojave neprijatnih mirisa u mašini. Kako biste to sprečili, bolje je da sačekate par sati da vlaga u bubnju nestane pa onda zatvorite vrata. Kada su vrata otvorena, unutrašnjost će se brže osušiti. Još jedan od razloga nastanka neprijatnih mirisa je ostavljanje mokrih stvari unutar mašine nakon završenog pranja. Ukoliko nemate vremena da veš osušite odmah, odložite ga na neko drugo mesto, ali ga ne ostavljajte unutra.

Budite pažljivi pri izboru i količini deterdženta

Budite oprezni pri doziranju deterdženta. Ako stavite previše, vaša odeća će postati gruba. Takođe, ukoliko ima previše deterdženta, mogu ostati tragovi na odeći koji se nisu istopili u toku pranja.

Prekomerna upotreba deterdženta šteti vašoj mašini jer može ukloniti premaz koji  štiti njenu unutrašnjost.  U uputstvu za korišćenje možete proveriti da li postoji neka naznaka koje deterdžente treba da izbegavate. Pojedine vrste deterdženta mogu da doprinesu gomilanje naslaga na zidovima bubnja, kao što je buđ, a to će uticati na kvalitet pranja veša kao i na njenu dugotrajnost. Takođe, višak deterdženta može zapušiti odvode, pa će mašina trošiti više struje.

Sprečite buku i vibriranje tokom pranja

Sumnja da sa veš mašinom nešto nije u  redu nastaje ukoliko se tokom njenog rada čuje previše buke i vibracija, naročito u toku rada centrifuge. Brzina okretanja bubnja je tada velika i umereni zvuci su normalna pojava, sve dok mašina ne počne da se pomera.

Razlog kretanja mašine može biti neravna površina. Ovaj problem se može lako rešiti postavljanjem podmetača koji će napraviti ravnotežu ili je možete premestiti na drugo mesto koje je ravnije. Ukoliko ovo ne pomogne, možete razmisliti o drugim potencijalnim problemima, jkao što su dotrajali amortizeri koje morate promeniti da bi vaša mašina za veš mogla normalno da radi. Sve u svemu, kretanje mašine je opasno kako za njenu unutrašnjost tako i po njen spoljašni izgled. Ukoliko previše ‘‘skače’’ može se ogrebati i oštetiti.

Prilikom narednog pranja veša razmislite o ovim savetima. Mašina je važan uređaj, a ukoliko ne radi adekvatno i efikasno, prljava odeća će se samo gomilati. To sigurno nije ono što želite.

(S. Stanković)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.