Kako dezinfikovati automobil zbog virusa korona -

Kako dezinfikovati automobil zbog virusa koronamontekristo 0507


Automobil koji u sebi ima metal, plastiku i tkaninu idealan je za širenje virusa korona.

Potrebno je voditi posebno računa o higijeni unutar vozila, kažu stručnjaci. Hirurškim alkoholom valja prebrisati sve površine koje dodirujemo, kao što su menjač, volan, navigacija, kvake i sedišta.Neki vozači na ulazu u gradove dezinfikuju vozilo spolja, tačnije sve one delove koji mogu da prenesu virus iz grada u grad. To su gume, vrata, kvake i sve što može da dođe u dodir sa prolaznicima. Ima mnogo pitanja kako postupati i koristiti automobil u kome se već vozio neko ko je zaražen.

Servisi za pranje vozila imaju pravilo zbog zdravlja zaposlenih da peru kola isključivo spolja, ali ne i detaljno iznutra. Ima onih koji su zaraženi, a njihove automobile hoće da koriste drugi, a da bi to bilo moguće, pre dubinskog pranja ceo automobil iznutra treba naprskati hirurškim alkoholom i ostaviti da stoji nekoliko sati.

"Mi kao radnici, prvenstveno radi nas, moramo da dezinfikujemo auto alkoholnim sredstvima, pa tek onda počinje procedura usisavanja i dubinskog pranja automobila", kaže za RTS poslovođa perionice Dejan Perović.Međutim, ponekad nema dovoljno alkohola za sve operacije, pa postoje i neki preparati koji to mogu da zamene.

"Preporučujemo alkoholno sirće, koje se razblažuje na litar vode – nekih 100 grama i proceđenoga limuna", navodi Perović.

Higijena automobila, naročito unutrašnjosti, najbolja je alkoholom i treba bar jedanput u toku dana sve površine obrisati ili maramicama ili krpom natopljenom alkoholom. To treba uraditi i sa dečjim sedištima koja unosimo u kola i iznosimo.

(RTS)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.