Kako na vreme pripremiti svoj automobil za zimske uslove vožnje -
Kako na vreme pripremiti automobil za zimske uslove vožnje

Kako na vreme pripremiti svoj automobil za zimske uslove vožnje
montekristo 0507


Kad jesen krene da se povlači, a nagoveštaji zime da se pojavljuju pred vratima i najavljuju neprohodnost puteva uzrokovane zimskim vremenskim uslovima, a neretko i tek napalim snežnim omotačem, neophodno je da već imamo potpuno pripremljen automobil za zimu i sve što ona sa sobom donosi.

Ukoliko smatrate da je vaš stari auto i uz optimizaciju za zimske dane nedovoljno bezbedan za vožnju, možda je vreme da potražite mesto za otkup polovnih vozila kom ćete ga prodati, a potom kupite svog novog četvorotočkaša.

Pa, kako pripremiti svoj automobil za zimske uslove vožnje na vreme i šta je potrebno da uradite kako biste bili sigurni u svoju bezbednost tokom zimske vožnje?

Istražili smo umesto vas, a na šta sve treba da mislite prilikom pripreme automobila za zimu saznajte u nastavku teksta.

Zakonske obaveze za vožnju zimi

Pre svega, za vožnju zimi obavezno treba da ispunite sve zakonske uslove kako biste svog četvorotočkaša optimizovali za vožnju zimi. Prema Zakonu o saobraćaju, zimske gume su obavezne na svakom automobilu počevši od prvog novembra.

Osim njih, svaki automobil bi morao da ima i zimsku opremu među kojima su lanci za sneg na najmanje dva pogonska točka. Oprema za povećanje prianjanja nije potrebna svuda, ali je svakako preporučljivo da je uvek imate u kolima tokom zime, jer lako možete naići na put na kome su lanci obavezni.

Kutija zimskih potrepština u gepeku uvek dobro dođe

Ukoliko nabavite nekoliko stvari koje ćete držati u gepeku, a koje vam i te kako mogu koristiti ukoliko vas tokom vožnje zimi nešto zadesi, mnogo ćete olakšati sebi snalaženje u takvoj situaciji, unapredićete svoju bezbednost i osećaćete se mnogo prijatnije tokom svakodnevice.

Nekoliko stvari koje vam odlično mogu doći kao osnovne potrepštine za vožnju zimi su: baterijska lampa, drumska raketa, kutija za prvu pomoć (koja je i obavezna), nekoliko ćebića i odeća za presvlačenje (za svaki slučaj), kao i lopata za sneg za auto i razbijač leda.

Iako se nadamo da vam ništa od ovoga neće zatrebati, zimski putevi neretko neprijatno iznenade vozače, a ukoliko ove stvari budete imali u gepeku mnogo ćete se lakše “iščupati” iz zimske nezgode.

Proverite rashladnu tečnost motora i antifriz

Antifriz je kao magična supstanca koja čuva motor automobila od zamrzavanja tokom svih hladnih dana kada se i vi osećate kao da ćete se smrznuti. Bez antifriza, motor se može zamrznuti i ostaviti vas u poziciji koja je vrlo opasna i nebezbedna.

Treba li još nešto da se doda u prilog tome da priprema automobila za zimu obavezno treba da prođe sa proverom antifriza? Provera stanja rashladne tečnosti motora i antifriza vrlo je jednostavna, a lako možete i rešiti problem ukoliko postoji. Bitno je da to bude pre početka hladnih zimskih dana kako biste ih dočekali potpuno pripremljeni.

Zaštitite automobil od snega i leda dok je parkiran

Ukoliko imate garažu - odlično! U tom slučaju već posedujete najbolji način za čuvanje automobila tokom zime, pod krovom i potpuno bezbednim od padavina i poledica dok je parkiran. Obavezno maksimalno koristite garažu u tom slučaju.

Ako nemate garažu, savetujemo da nabavite foliju za prekrivanje automobila ili prekrivač automobila od nekog drugog materijala. Važno je da ne propušta i pruža maksimalnu zaštitu od padavina, vlage i naravno - leda.

Ovo će odlično delovati u smislu čuvanja automobila od posledica zimskih temperatura, a i uštedeće vreme koje biste svakodnevno trošili na brisanje snega sa površine automobila.

Proverite stanje komponenata za utopljavanje automobila

Obavezna stavka pripreme automobila za zimu je i provera sistema za grejanje i odmagljivanje u automobilu. Pre zime obavezno proverite kako radi grejanje u kolima, kao i sistem za odmagljivanje stakala.

Poslednje što želite da se desi je da preko noći temperatura ode u minus, a da usred vožnje shvatite da ne možete da se ugrejete u kolima, a i da ćete sve vreme voziti za zamagljenim staklima. Ne samo da je neprijatno, već i potpuno nebezbedno.

Vodite računa da vaš sistem za grejanje i odmagljivanje u automobilu bude ispravan pre nego što zakoračite u zimske dane i mesece. Uz primenu ovih saveta zimu ćete dočekati pripremljenije nego ikada do sad!

(S. Stanković)


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

UKUS FEST 4. - 5. decembar u BIG PANČEVO

UKUS FEST 4. - 5. decembar u BIG PANČEVO

Školica sporta Fit Happy Kids

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble