fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

poklon za decaka

Kako odabrati poklon za dečaka?

Biranje poklona za decu često je pravo uživanje kada poznajemo karakter deteta ili ako znamo šta ono voli.

Danas je tržište preplavljeno šarenim, zanimljivim, edukativnim igračkama i knjigama  koje zaokupljaju dečju pažnju, razvijaju maštu, pospešuju koncentraciju i motoriku, pružajući detetu prostor za izražavanje svoje prirode i za socijalizaciju sa drugom decom.  Nekada je biranje poklona nezahvalan posao, pogotovo ako ne znamo šta mališan voli. Ono što je bitno jeste  pronaći predmet prilagođen uzrastu deteta  koji će probuditi njegovu radoznalost. Ako nemate ideju šta da svom detetu  ili nekom mališanu poklonite za rođendan, u nastavku teksta vam nudimo listu predloga koja će oduševiti  svakog dečaka.

Igračke – najpopularniji poklon za dečaka

Još od najranijeg doba, dečaci su ludi za igračkama. Za one najmlađe, siguran izbor predstavljaju  različite čegrtaljke, zvečke, loptice, drvene, gumene i plišane igračke, kao i one koje ispuštaju zvukove domaćih ili divljih životinja. Mnogim mališanima to su drugari koji im čuvaju san ili im neizostavno prave društvo tokom vožnje u kolicima. Bitno je da budu lagane i da budu napravljene od prirodnih materijala, obojene hemijski bezbednim bojama, o čemu se možete informisati na specifikaciji proizvoda.

Obavezan pratilac u detinjstvu dečaka od godinu dana, pa i kada je u pitanju stariji uzrast, jesu kocke koje može da slaže i uz pomoć kojih može da pravi različite oblike, igračke za decu sa točkićima (kamioni, autići, vozići sa velikim točkovima), igračke koje se sastoje od više delova koji se lako sklapaju i rasklapaju. Mogućnost da pogrešite u izboru poklona je mala jer je mališanima tog uzrasta interesantno da otkrivaju svet oko sebe.

Dečaci od tri i četiri godine uvek se obraduju tzv. građevinskim mašinama (rovokopači, kiperi, kamioni, utovarivači zemlje, viljuškari...). Začudili biste se kada biste shvatili sa kakvom preciznošću i predanošću poznaju naziv i svrhu svakog vozila. Različiti viljuškari, radna vozila, vozila sa rotacionim svetlima, bageri za decu dostupni su u svim prodavnicama igračaka. Ovakve igračke su vrlo funkcionalne jer ih mališani mogu koristiti kako u kući tako i u parku u igri sa ostalom decom. U omiljene igračke za taj uzrast spadaju i setovi alata, lekarski pribor, radionice, vozila na daljinsko upravljanje ili voz sa šinama na baterije.

Takođe, ne možete pogrešiti i ako kupite igračku dinosaurusa, superjunaka ili junaka iz popularnog dečjeg crtanog filma. LEGO kocke su takođe uvek dobra opcija za poklon namenjen dečaku.

Knjige – odaberite onu koja je u skladu sa uzrastom deteta

Ljubav prema knjigama i čitanju rađa se i neguje od najmlađih dana. Jedna lepa i ohrabrujuća činjenica jeste da se mališani još u najmlađem dobu interesuju za knjige. Obično su to zvučne knjige čiji prijatni zvukovi oponašaju domaće i divlje životinje. Postoje i  knjige za opipavanje uz pomoć kojih dete razvija taktilne opažaje dodirujući stranice sa mekim paperjem ptice ili krznom lava. Takve interaktivne knjige su jako korisne zbog mališana koji nemaju prilike da se sa životinjama često sreću .

Budući da na decu blagotvorno utiče pričanje priča, pogotovo pred spavanje, topla preporuka je da se odlučite za knjigu bajki, pogotovo zato što postoji dosta tematski  raznovrsnih i prelepo ilustrovanih (bajke iz celog sveta, mamine i bakine priče, basne, priče za avanturiste, priče za buntovnike). U zavisnosti od uzrasta i interesovanja, možete da odaberete bajke, slikovnice, bojanke, edukativne i interaktivne knjižice, a mnoge od njih praćene su divnim ilustracijama kojima nijedno dete neće odoleti.

Raznovrsne edukativne igre

Svoju listu potencijalnih poklona za darivanje možete dopuniti raznovrsnim edukativnim igrama koje pospešuju dečju inteligenciju, kreativnost, planiranje i iznalaženje različitih načina u rešavanju problemskih zadataka. To mogu biti društvene igre, slagalice, pitalice, mozgalice i sl. Tako postoje i različiti šabloni od papira od kojih se, pomoću lepka, makaza, lenjira, presavijanjem i modelovanjem mogu dobiti oblici raznovrsnih životinja i nebeskih tela. Takav način igranja iziskuje pomoć odraslih, ali uz malo truda i ako pratite uputstva, možete na kreativan način provesti zajedničko vreme i ukrasiti sobu mališana lepim papirnim figurama.

Ponekad se čini da je poklon za dečaka mnogo teže odabrati nego za devojčicu. Nadamo se da vas je ovaj naš tekst uverio u to da i potraga za poklonom namenjenim dečaku može biti podjednako uspešna i zabavna. Uostalom, većina predloga koje smo izneli u ovom tekstu je zapravo univerzalnog tipa, pa će im se podjednako obradovati  i dečaci i devojčice. Kakav god poklon da odabrete, uz dobru volju i malo truda, biće to lepa uspomena iz detinjstva mališanu kome je namenjen. Bitna je lepa namera i radost koju ćete videti da isijava na dečjem licu kada otvori poklon.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.