Kako pomoći detetu da prevaziđe strah od mraka? -
Kako pomoći detetu da prevaziđe strah od mraka

Kako pomoći detetu da prevaziđe strah od mraka?montekristo 0507


Najnovija studija je pokazala da se jestrah od mraka jedan od 5 najvećih strahova kod dece. Klinci strah od mraka zamišljaju kao pojavu čudovišta iz tame, pogotovo kada vide zastražujuće senke.

Iako mnogi vremenom ovaj strah prevaziđu, situacija dok je on prisutan nije nimalo laka. Stoga, naučnici su izdvojili nekoliko načina koji vam mogu pomoći da smirite decu.

dete san spavanje deca odmor krevet postelja sanjanje pospanost morguefile com jpg
Ilustracija morguefile.com

Slušajte svoje dete

Ukoliko vam se mališan požali da se ispod kreveta krije babaroga, nemojte odbacivati tu njegovu misao, već pogledajte. Ne samo da ćete tako ubediti dete da mu se ipak učinilo, već ćete izgraditi poverenje sa mališanom. Ozbiljno shvatite detetov strah i slušajte ga kada vam o njemu priča. Pitajte ga zbog čega se oseća uplašeno, pokušajte da razumete njegovu brigu i razgovarajte sa njim - postepeno mu objašnjavajte da čudovišta i babaroge ne postoje i da je mrak normalna pojava. Uverite dete da je na sigurnom, da ste vi tu i da nema čega da se boji.

Pohvalite svoje dete

Pozitivno razmišljanje i stav podrške mogu doprineti da vaše dete oseća sigurnost sa vaše strane i da postepeno strahovi nestanu. Trudite se da razmišljate pozitivno jer će se takve vibracije preneti na dete - budite sigurni u to! Podstaknite želju za prevazilaženjem straha u mališi i videćete rezultate. Pohvalite dete kada vidite da napreduje i podržite ga u tome.

Noćno svetlo

Postoji mnoštvo interesantnih noćnih svetala koja mogu pomoćii detetu da se opusti i oseti sigurnim. Razne svetiljkice u obliku životinja, zvezdica mogu biti od koristi, a postoje i nalepnice koje zalepite na zid ili plafon (one blago osvetljavaju prostor). Takve svetiljkice će pomoći detetu da se kreće u toku noći (do toaleta ili do vas).

Igrajte se u mraku

Vaše dete može mrak videti kao nešto zastrašujuće i opasno, ali možete da promenite način na koji mališa vidi svoju sobu i kako se oseća u njoj . Na primer, možete da izvedete lutkarske predstave u senci, možete pokretima ruku u senci predstaviti zeku ili neki zanimljiv oblik. Tako će naučiti da svakasenkanije nužno strašilo ili babaroga (kao i da oni ne postoje), već da možda čiviluk ili neki drugi predmeti bacaju svoju senku. Uz ove jednostavne igrice senki dete će shvatiti da mrak nije nešto strašno, već da može da bude i zabavan.

Trik od 10 sekundi

Razlog zbog kojeg se vaše dete plaši mraka možda se zapravo ne zasniva na strahu od same tame već na prelasku u nju. Kada iznenada isključite svetlo, vaše oči oslepe na nekoliko sekundi jer treba da se prilagode tami. To su sekunde kada se dete uznemiri. Postoji trik kojim možete da pokušate da pomognete detetu da se lakše prilagodi mraku. Zamolite dete da zatvori oči dok su svetla još uvek upaljena. Zatim ih isključite, stavite ruke detetu na oči i zamolite ih da broje do 10 sa vama. Kada završite, zamolite ih da otvore oči. Kada to urade, soba neće izgledati tako mračno kao pre, posebno sa noćnim svetlom.

(yumama.com)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.