fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

pravilno odrzavanje travnjaka, odrzavanje travnjaka

Kako pravilno održavati travnjak tokom cele godine?

Negovan travnjak, jarke boje privlači pažnju i ne ostavlja ravnodušnima ni one koji niju posebni ljubitelji baštovanstva. Za srećnike koji imaju dvorište, hortikultura može biti sjajan hobi koji pozitivno utiče na fizičko, ali i psihičko zdravlje.

Svako ko želi dvorište “kao iz časopisa” koji će izgledati zdravo i lepo, mora da uloži mnogo neprekidnog truda u njegovo održavanje. Za negu biljaka i travnjaka u vrtu je neophodan pravilan odgoj u skladu da pojedinačnim vrstama.

Osnovne tehnike održavanja travnjaka

Ključni faktor da travnjak posebno dođe do izražaja je održavanje u vidu pripreme za svako godišnje doba, to jest rad u vašoj bašti tokom cele godine. Kako bi trava bila zdrava, ona zahteva redovne mere održavanja, i to:

  • Adekvatno zalivanje
  • Košenje
  • Prehranu mineralnim i organskim đubrivima
  • Kultivaciju
  • Podsejavanje odgovarajućim semenom trave
  • Hemijsko ili mehaničko odstranjenje korova
  • Aeraciju, to jest rastresanje zemljišta

Iako je u pitanju izazovan zadatak, ne posustajte u svom cilju da od vašeg dvorišta kreirate pravu zelenu oazu. Izloženost suncu i lepotama prirode pozitivno utiču na čoveka smanjujući stres i anksioznost, pa će baštenska terapija učiniti da se osećate raspoloženo i ispunjeno.

pravilno odrzavanje travnjaka, odrzavanje travnjaka

Alati za baštovanstvo vam mogu značajno pomoći u poslu, čak i da ste samo hobisti. Bilo da su vam alati potrebni svakodnevno ili samo povremeno, uštedeće vam i snagu i vreme, pa je to dovoljan razlog da uložite novac u njega.

Zavisno od vrsta sadnica koje planirate da uzgajate će vam biti korisni različiti alati. Dok su vam za neke poslove dovoljni ašov i baštenske makaze, za rasklanjanje isečenih grana će vam pomoći seckalice, pri čemu drobilice za drva koriste i profesionalci. Zato alat odaberite skladu sa vašim potrebama i veštinama rukovanja.

Održavanje travnjaka nije komplikovan proces. Ako se pridržavate jednostavnih pravila, svaki travnjak može izgledati kao ukras vašeg dvorišta na koji ste ponosni. U daljem tekstu pronađite savete koji će vam pomoći da osmislite plan kako bi “vaša trava uvek bila zelenija”.

Kako da trava bude sočna i zelena tokom cele godine?

Proleće je idealno vreme za sejanje trave. Kako biste imali bujan i otporan travnjak, ovaj korak dobro isplanirajte: izaberite kvalitetno seme trave i osmislite dobru taktiku setve. Vreme da otkosite novi travnjak je kada on naraste do osam ili devet centimenara.

Jedan od najvećih neprijatelja trave tokom proleća je mahovina. Posebno joj prija tlo, ako je pri setvi upotrebljena pogrešna mešavina semena. Ovaj problem ćete rešiti uklanjanjem uzroka koji je do nje doveo, što može biti prekomerna vlaga zemljišta ili isuviše sabijena zemlja.

Nažalost, u letnjim mesecima kada, vrele temperature lako mogu da vaš raskošni travnjak pretvore u požutelu proređenju površinu. Oštećenu travu ćete najbrže izlečiti prihranjivanjem kvalitetnim đubrivom. Pri tome je važno da pratite upute proizvođača izabrane prihrane o potrebnoj količini.

Koliko često treba kositi travnjak?

Košenje travnjaka je posao koji treba obavljate prema potrebi, kada trava naraste u visini od oko 7 centimetara. To uglavnom podrazumeva košenje dva puta nedeljno tokom proleća, a dva puta mesečno tokom letnjih meseci.

Na izgled travnjaka će uticati i vičnost u samom košenju. Prave linije travnjaka od košenja, poput sportskih terena, će učiniti vaše domaćinstvo luksuznijim. Trik koji će vam olakšati da izvedete željenu efekte je da pogled zadržite na oko jedan do dva metara ispred sebe tokom upotrebe kosilice.

Kako održavati travnjak tokom zime?

Iako sneg ima mnoge benefite po zelene površine, ne smete zaboraviti da, baš kao ostale biljke, i trava zahteva specifičnu negu tokom zimskih meseci. Oni sa sobom donose ekstremne uslove, pa je pravilna nega tokom niskih temperatura i snega, važna kako bi vaš travnjak dočekao proleće u punom sjaju.

Kada je trava prethodno dobro pripremljenja za zimu provetravanjem i đubrenjem, održavanje travnjaka zimi zahteva minimalan napor. Potrudite se da otklonite svu težinu sa travnjaka - od snežnog pokrivača koji stoji nepomično nekoliko dana, do nameštaja i parkiranih vozila. Bilo koja težina će zimi na travnjaku napraviti štetu.

Takođe, mnoge bolesti travnjaka su rezervisane za zimski period godine. Zato je važno redovno pratiti stanje trave kako bi ih na vreme otkrili i primenili mere koje će sprečiti njihovo širenje. Znak da trava nije u najboljem stanju su pojave mrlja u različitim nijansama žute, smeđe i crvenkaste ili truljenje.

Travnjaci su važan deo bašte, a možda i presudni sa krajnji doživljaj uređenosti prostora. San svakog baštovana je da trava u njegovom vrtu bude poput terena za golf, a za to su neophodni dobri uslovi za njen rast.

Imajte u vidu da nije svaka trava pogodna za svaku poziciju i klimatske uslove. Zavisno od uslova koje možete da postignete radom, za sadnju treba izabrati vrstu trave koja može da opstane u datim uslovima. Vrtovima odgovaraju sorte namenjene dekorativnim travnjacima.

Održavanje travnjaka je stvar navike. Dobro se informišite o pravilom načinu uzgoja i pridržavajte se istih, pa će travnjak tokom cele godine biti zvezda vašeg dvorišta. Kada se izveštite u tehnikama baštovanstva, ovaj posao će vam sigurno biti prilika za uživanje i opuštanje.

(S. Stanković)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.