Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kako usvojiti nove veštine i započeti novu karijeru - | K-013 Portal
karjiera, poslovna karijera

Kako usvojiti nove veštine i započeti novu karijeru


Nezadovoljni ste trenutnim poslom, imate utisak da stagnirate i da je vaša karijera prestala da ima smisao. Projekti kompanije vam više nisu izazovni i rad na njima ne donosi očekivanu satisfakciju.

Postoji mogućnost da ste stigli do prekretnice i trenutka kada je potrebno da razmislite u kom pravcu želite da se odvija vaša dalja karijera.  Budite svesni da nikada nije kasno da se prekvalifikujete i unesete drastične promene u vaš poslovni život, naprotiv, one vam mogu doneti novu energiju i entuzijam, kojih je u poslednje vreme manjkalo.

Kako sebe pripremiti za predstojeće poslovne izazove i kojim veštinama obogatiti radnu biografiju, pročitajte u narednih nekoliko pasusa. Olakšajte sebi put ka novom poslu i ugrabite dobru priliku!

Odaberite vašu oblast

Kada ste doneli konačnu odluku da je vreme da uplovite u novu sferu poslovanja, javlja se novo pitanje – u kojoj oblasti želim da se usavršavam i koje veštine su mi potrebne kako bih se što bolje pozicionirao na tržištu rada? Odgovor na ovo pitanje zahteva opsežan istraživački posao i upoznavanje sa trenutnom potražnjom na tržištu rada. Pronađite sajtove na kojima se oglašavaju poslodavci i utvrdite koji popularni oglasi za posao su najzastupljeniji. Poslednjih godina IT industrija spada u sektore gde ima najviše otvorenih pozicija, a usavršavanje u ovoj oblasti vam garantuje veliku mogućnost za zaposlenjem i dobru zaradu. Pored toga, imajte u vidu vaše želje i interesovanja, pronađite nešto što vas ispunjava i čini srećnim.

Spremnost za učenjem

Uspešna karijera podrazumeva konstantno učenje i usavršavanje, bilo da se radi o promeni posla ili pozicije u okviru iste kompanije. U svetu biznisa gde se trendovi menjaju neverovatnom brzinom, morate uhvatiti korak i biti u toku sa aktuelnim dešavanjima. Širenjem znanja i usvajanjem novih veština, imaćete veće šanse za uspehom i ostvarenjem u vašem poslovnom životu.

Gde i kako steći nove veštine

Zahvaljujući internetu, danas su nam infomacije dostupnije nego ikad, te su učenje i proces sticanja novih veština olakšani. Onlajn kursevi su veliku popularnost stekli tokom pandemije korona virusa, a zbog svoje dostupnosti i jednostavnog korišćenja, postali su najčešći izbor svih onih koji žele da nadograde svoje znanje. Njihova prednost je što možete učiti u skladu sa vašim slobodnim vremenom, a uvek su vam na raspolaganju mentori, koji će vam pomoći ukoliko naiđete na nejasnoću ili problem.  Jutjub kanali nude kvalitetne lekcije iz najrazličitijih oblasti, a njihovo korišćenje je potpuno besplatno.

Zahtevi današnjice

Kako biste se izdvojili iz mase kandidata tokom potrage za poslom, morate razmišljati dalje od vašeg tradicionalnog obrazovanja i fakultetske diplome. Rekruteri tvrde da vas odgovarajuće veštine mogu staviti na vrh liste i učiniti interesantnim i poželjnim članom tima. Navešćemo nekoliko veština koje su se pokazale kao najtraženije u današnjem svetu biznisa.

Strani jezici neizbežna su alatka u globalnom biznis selu, a oni koji ih tečno govore su u prednosti. Sve veći broj kompanija sarađuje sa inostranim klijentima i važno je na pravi način približiti projekte i ciljeve poslovanja.

Socijalne mreže su mesto gde se kompanije bore za klijente i ostvaruju profit. Adekvatna prezentacija na društvenim mrežama važan je faktor svakog uspešnog biznisa, pa je stoga potrebno dobro izučiti ovu oblast.

Multitasking i stres

Multitasking i upravljanje vremenom je oduvek bila značajna prednost, ali se posebno istakla tokom perioda kada zaposleni češće rade od kuće. Samodisciplina i dobra organizacija je nešto što poslodavci očekuju od svojih zaposlenih, a takve osobe su češće produktivnije, što ih definitivno svrstava u grupu poželjnih timskih igrača.

Kako se izboriti sa stresom postao je izazov broj jedan u savremenom svetu poslovanja. Svakodnevno usvajamo ogromnu količinu informacija i industrija nam nameće brzi tempo rada. Moramo pronaći način kako da se izborimo sa pritiscima koji nas okružuju i pronađemo balans u svemu.

Da biste postigli uspeh na poslovnom planu, morate se angažovati i neprekidno učiti. Ne kaže se bez razloga da je znanje moć i da vam ono u svakoj situaciji može pomoći. Želimo vam sreću u novom početku!

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

loading...