fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

pozar na automobilu

Koji automobili su najpodložniji požarima - električni, hibridni ili benzinski

Da li se može reći da je požar rizik sa kojim se treba pomiriti ukoliko posedujete električni automobil?

S vremena na vreme stižu vesti o proizvođačima koji povlače elektrifikovane modele zbog opasnosti od požara u baterijama. Možda najozloglašeniji je slučaj Chevrolet Bolta EV, koji je General Motors koštao stotine miliona dolara, ali nije jedini: Ford Kuga plug-in hibrid, Hyundai Kona ili BMW plug-in hibridi morali su takođe biti opozvani zbog opasnosti od požara.

Da li se može reći da je požar rizik sa kojim se treba pomiriti ukoliko posedujete električni automobil? Verovatnoća je mala, ali postoji.

Međutim, postoje podaci koji pokazuju da je rizik od požara u električnom automobilu mnogo manji nego u vozilima sa benzinskim motorom, prema studiji koja je prikupila podatke od američkog Nacionalnog odbora za bezbednost saobraćaja.

Prema podacima prikupljenim u studiji, u Sjedinjenim Državama su 2020. godine prijavljena 52 požara na električnim automobilima, što je 25 požara na svakih 100.000 prodatih električnih automobila.

Međutim, bilo je 199.533 požara na benzinskim automobilima, što je ekvivalentno 1.530 požara na svakih 100.000 prodatih automobila.

U studiji se navodi da su požari u električnim vozilima znatno ređi nego u benzincima: prema podacima koje je prikupio AutoInsuranceEZ, verovatnoća da će se benzinski automobil zapaliti je deset puta veća nego da će se požar desiti na električnom vozilu.

Broj je sličan onom koji je pre nekog vremena objavio Tesla, uveravajući da su 11 puta veće šanse da će se požar dogoditi u automobilu na benzin nego u električnom.

Međutim, najverovatnije je da će od požara stradati hibridni automobili. U automobilima ove vrste zabeležen je 16.051 požar, što je ekvivalentno 3.474 požara na svakih 100.000 prodatih hibridnih automobila u SAD.

Udeo je znatno veći nego u slučaju benzinskih i električnih modela, što je sa druge strane logično, uzimajući u obzir da hibridi imaju dva glavna zapaljiva elementa: gorivo i baterije.

Ono što je sigurno je da je požar u električnom automobilu najčešće mnogo teže ugasiti zbog same hemije baterija, ekstremno visoke temperature i mogućnosti naknadnog požara, što sve zahteva posebnu intervenciju vatrogasaca.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.



Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.