fbpx
benzin, dizel, rezervoar benzina, rezervoar dizela

Koliko dugo dizel i benzin mogu da stoje u rezervoaru?

Nekim vozačima će automobil dugo stajati na parkiralištu ili u garaži, ali šta će se dogoditi sa gorivom? I ono ima rok trajanja.

Dugo stajanje goriva u automobilskom rezervoaru ne možemo upoređivati sa kvalitetnim vinima, koja vremenom dobijaju na kvalitetu ako su odložena na ispravan način.

Naime, benzin i dizel ne mogu predugo stajati u rezervoarima, odnosno mogu, ali u tom slučaju će izgubiti svojstva i ako nakon meseci nekorišćenja startujete automobil, moglo bi da bude problema, piše Revijahak.

Benzin u rezervoaru bi trebalo potrošiti nakon najviše dva do tri meseca od sipanja. U suprotnom, postaće tečnost koja bi mogla da našteti vašem motoru.

Dizel u rezervoaru za gorivo može da „izdrži“ jednako kratko. U biodizelu, sa kojim se meša dizel, ima bakterija, koje će stajanjem početi da deluju na gorivo i da stvaraju muljeviti talog.

Moguće je da dođe do korozije rezervoara goriva ili začepljenja sistema dovoda goriva.

Dizel u rezervoaru trebalo bi potrošiti za otprilike tri meseca, a najkasnije do šest meseci posle sipanja.

Sve ovo su, naravno, uopštene preporuke jer niko ne zna koliko goriva ima u vašem automobilu, kolike su temperature, koliko je kiseonika u rezervoaru….

Kako prepoznati dotrajalo gorivo, odnosno šta će se dogoditi kada dospe u motor vašeg vozila?

Uključiće se lampica motora, koja, naravno, može svetleti i zbog bezbroj drugih razloga. Savet je da u tom slučaju odvezete svoje vozilo u servis gde će pronaći uzrok problema.

Takođe, motor može da ima probleme sa paljenjem, grubim radom u praznom hodu, odnosno gubitkom snage pri ubrzavanjima.

Ako se utvrdi da je „pokvareno“ gorivo uzrok, potrebno ga je izvući iz rezervoara.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

 

hrskavi svet 460x600

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

sinhro logo

pancevo jooble