fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

voznja nakon alkohola, koliko treba da se saceka pre voznje posle alkohola

Koliko treba da sačekate pre vožnje ako ste pili alkohol?

O opasnostima alkohola tokom vožnje ne treba trošiti reči. Mnogi vozači, nažalost, ne čekaju otrežnjenje i pripiti sedaju za volan, a mnogi misle da su spremni za vožnju pola sata ili sat nakon pića.

To nije tačno i preterano samopouzdanje takođe može biti opasno.Alkohol dugo ostaje u organizmu. U Velikoj Britaniji je u periodu od pet ujutro do 11 ujutro kažnjena četvrtina vozača zbog vožnje u pijanom stanju. Šta nam to govori? Nakon noćne pijanke, alkohol se zadržava u organizmu i vozači još nisu spremni da sednu za upravljač automobila.

Dakle, s alkoholom budite oprezni, a pogotovo s procenom kad možete da vozite. Kako će alkohol delovati na vas? Zavisi od pola, starosti, metabolizma, kilaže konzumenta, vrste alkohola, od toga šta ste jeli pre pića, nivoa stresa kojem ste izloženi...

Britanska organizacija za bezbednost saobraćaja "Road Respect" analizirala je konzumaciju alkohola i sposobnost za vožnju te je izdala preporuke koliko bi trebalo čekati nakon pića, odnosno koliko dugo alkohol ostaje u organizmu.

Čaša vina (13,5 odsto alkohola)

Jedno piće - 3,5 sata
Dva pića - 7 sati
Tri pića - 10,5 sati
Četiri pića - 14 sati
Pet pića - 17,5 sati

Čašica žestokog pića (40 odsto alkohola)

Jedno piće - 1,5 sat
Dva pića - 3 sata
Tri pića - 4,5 sata
Četiri pića - 6 sati
Pet pića - 7,5 sati

Pivo, lager (5 odsto alkohola)

Jedno piće - 2,5 sata
Dva pića - 5 sati
Tri pića - 7,5 sati
Četiri pića - 10 sati
Pet pića - 12,5 sati

(Revijahak.hr)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.