Kreiranje uličnog stila: Biti i ostati u trendu -
Ulični stil, biti u trendu

Kreiranje uličnog stila: Biti i ostati u trendu

Ulični stil je veoma popularna, a promenljiva kategorija koja zavisi od trendova svetskih modnih centara i načina na koji ovi trendovi prodiru u ostatak sveta. 

Ulični stilovi, za razliku od onih sa modnih pista, mnogo su trajniji i prepoznatljiviji za određene lokacije i ređe se menjaju. Zbog tpga oni garantuju da sa njima možemo uvek ostati u trendu. Upoznaćemo vas sa modnim stilovima svetskih centara mode, kako biste u skladu sa ovim poznatim stilovima odabrali šta je to što odgovara baš vama.

Ulični šik evropskih prestonica mode

Evropa je oduvek važila za epicentar mode. Trendovi se već dugo kroz istoriju plasiraju upravo iz evropskih prestonica, a potom šire na ostatak sveta i prilagođavaju sklonostima, navikama i ukusima različitih kultura. Glavni epicentri evropske mode su tri grada: Milano, Pariz i London, ali se sve autentičniji stilovi šire i iz Berlina i skandinavskih prestonica kao što je Kopenhagen. Zbog toga, kada govorimo o uličnom stilu u Evropi, neophodno je dotaći se stilova svih ovih modnih centara. Milano je uvek bio poznat po velikim i tradicionalnim modnim kućama i u fokusu milanske dame i gospode su najčešće luksuzni aksesoari poput torba i cipela. Parižanke su poznate po svojoj nehajnosti, lepim blejzerima nehajno prebačenim preko jednostavnih belih majica i obući ravnog đona. Londonski stil u suprotnosti je sa stilom Parižanki, jer iako podrazumeva minimalizam, on zahteva vrlo precizne krojeve, polo majice ili bele košulje, savršeno strukirane blejzere i malo bunta iskazanog kroz zanimljive broševe i bedževe. Bunt i veće poigravanje  sa stilovima sve je prisutnije na ulicama Berlina, sedišta noćnog života Evrope. Dame iz Skandinavije pak postaju poznate po sjajnim načinima da biznis komade poput kariranih blejzera uvedu u ulični stil odabirom predimenzioniranih krojeva sa naramenicama.

Američki ulični stil

Amerika ne zaostaje za Evropom kada je u pitanju kreiranje modnih trendova, a tu prednjače Njujork i Los Anđeles. Dok su Njujoršani poznati po svojoj zaljubljenosti u minimalizam, i nošenje crnih autfita, na zapadnoj obali je prisutno veće poigravanje sa stilovima, kao i izražavanje stava kroz odevni komad. Tako je nastao i popularni koncept statement modnih komada. Ovo su modni komadi koji izražavaju stav, bilo da je on politički - kroz određene slogane, ili modni - kroz određene dezene i printove. Digitalna štampa na majicama zbog toga je postala jedan od najpopularnijih modnih detalja današnjice.

Azijski ulični stil

Tokio i Seul modne su prestonice Azije i one su najviše doprinele autentičnosti azijskih modnih stilova. Iako su inicijalno ulični stilovi ovih gradova bili pod uticajem američkih i evropskih trendova, urbana omladina počela je da diktira sopstvena modna pravila. Na ulicama Tokija i Seula popularne su školske uniforme, ali i izrazito vrećasta i široka sportska garderoba. Mladi Azijci opsednuti su stripovima i animiranim filmovima, pa u doevnim komadima često oponašaju omiljene likove iz stripova te se na ulicama mogu ugledati i odevni komadi u izrazito živopisnim bojama i printovima.

Kako kreirati sopstveni stil

Kada kreiramo sopstveni stil jako je važno informisati se o različitim trendovima, poznavati modne klasike, ali i uzeti u obzir sopstveni ukus i potrebu za udobnošću. Glavni modni postulat manje je više danas je važniji nego ikad, jer je zbog velike dostupnosti odeće modna industrija postala jedan od najvećih zagađivača, i zato je važno znati šta je to što nam se dopada i ne gomilati odeću u garderoberu. Dobar ulični stil je minimalistički, takav da ga možemo smatrati lepim i kroz nekoliko godina, i predstavlja zanimljivu kulturnu fuziju različitih stilova. Primer takvog stila je i sve popularniji “effortless chic”, nehajni stil koji ipak odaje utisak visoke stilizacije kroz odeću. Kada gradite svoj stil upoznajte se sa svim mogućnostima ali i budite spremni da odbacite neke od trendova svetskih modnih prestonca ukoliko oni nisu po vašoj meri.

Za razliku od trendova visoke mode, ulični stilovi često nose i imperativ održivijih, jer podrazumevaju odevne komade koje možemo da nosimo više nego jednom. Zbog toga kreiranje sopstvenog uličnog stila znači stvaranje trajnog ličnog pečata.

(Lj. Bugarin)Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.