fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

kako oprati kupaci kostim, pranje kupaceg kostima, kupaci kostim

Kupaće kostime ne bi trebalo prati u mašini za veš

Nakon dugog dana na plaži i u moru, vaš kupaći kostim je verovatno spreman za pranje. Ali, pre nego što ga ubacite u veš mašinu uz ostalo rublje, mogli bi da naučite kako se pravilno peru rukama.

Ako ga perete na pogrešan način, to naravno može da uništi materijal i lako možete ostati bez njega, a ako se radi o vama posebno dragom kupaćem, ipak je bolje na njega više paziti.

Naravno i na vašem kupaćem može pisati kako ga najbolje prati, sme li u mašinu, ali u većini slučajeva savetuje se pranje na ruke.

ProSwimwear, profesionalna robna kompanija kupaćih kostima, ističe kako pranje u mašini može jako da ošteti materijal, a umesto takvog pranja trebalo bi oprati kostim ručno kako bi boje ostale postojane, a i kako bi materijal duže potrajao.

Kako ga prati?

The Spruce nudi vodič kako se pere kupaći i kako se sprema.

Ako baš morate da koristite veš mašinu kako biste ga oprali, koristite blagi prašak i kesu u koju ćete kostim staviti pre pranja. Kako god prali kupaći, nikako ga nemojte stavljati u sušilicu za veš – najbolji je da ga okačite da se suši na vazduhu, piše Ordinacija.hr.

Koliko često treba prati kupaći kostim?

Uz pravilno pranje, važno je i ne prati ga često kako bi duže trajao. Obično su napravljeni od rastezljivih materijala, koji mogu izgubiti na postojanosti ako se često peru. Još jedna stvar je važna, a to je da kupaći operete čim ga sa sebe skinete, kako biste isprali so ili hlor.

Isto tako, donji deo kupaćeg kostima ne želite da imate na telu predugo, posebno ako je mokar jer ta tkanina, koja ne propušta vazduh, može lako biti uzrok infekcija – od upala do pojave gljivica. Zato je važno menjati donji deo kupaćeg nakon svakog ulaska u vodu.

Zašto leti češće patimo od urinarnih infekcija?

Kako žene imaju nešto kraću urinarnu cev od muškaraca, kod njih su upale češće.

“Kod žena može doći do infekcija zbog prehlade bešike, njene preosetljivosti ili nakon seksualnog odnosa. Žene leti nose oskudniju odeću, borave u mokrim kupaćim kostimima, pa se prehlade”, navodi dr Neven Kapun, specijalista urologije i dodaje da i seksualni odnosi mogu biti faktor učestalosti infekcija.

Kako sprečiti urinarnu infekciju tokom leta?

Možda bi najvažniji savet bio da nikada ne provodite vreme u mokrom kupaćem kostimu, bez obzira koliko je vruće i da uvek sa sobom nosite rezervni kostim. Ispijanje tekućine može da ima preventivni učinak, a sok od brusnice i čaj od peršuna imaju blagotvorni učinak i smanjuju pojavu bakterija u urinu.

(N1 Zg)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.