fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

zagadjenje vazduha

Možemo li sprečiti zagađenje vazduha

Iako je zagađenje vazduha ozbiljan problem, to je problem koji možemo rešiti! U Sjedinjenim Državama i širom sveta ljudi sprovode mere za smanjenje emisija i poboljšanje kvaliteta vazduha.

Ovo nije problem koji je samo aktuelan u današnje vreme, ovo je problem koji se dešava unazad godinama u različitim delovima sveta. Godine 1970, podstaknut postojanim vidljivim smogom u mnogim gradovima i industrijskim oblastima u Americi i povećanjem zdravstvenih problema uzrokovanih zagađenjem vazduha, donesen je Zakon o čistom vazduhu koji je otvorio put brojnim naporima da se poboljša kvalitet vazduha u Sjedinjenim Državama. Zakon o čistom vazduhu zahtevao je od Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) da postavi standarde kvaliteta vazduha kada su u pitanju  opasni zagađivači vazduha i na nivou države naprave plan za rešavanje problema zagađenja vazduha i smanjenja emisija, a takođe da se pozabave i drugim  problemima kao što su kisele kiše, ozonske rupe i zagađenje gasovima.

Većina industrijalizovanih zemalja ima zakone i propise o kvalitetu vazduha. Ujedinjeno Kraljevstvo je prvi put usvojilo svoj Zakon o čistom vazduhu 1956. godine nakon smrtonosnog događaja smoga koji je ubio mnoge stanovnike Londona. U Kini, gde je brz industrijski i urbani rast poslednjih decenija rezultirao naglim smanjenjem kvaliteta vazduha, doneti su brojni zakoni o zagađenju vazduha, uključujući često ažurirani petogodišnji nacionalni plan za postizanje ciljanog smanjenja zagađenja vazduha.

Važno je napomenuti da iako zakoni i propisi pomažu, efekti zagađenja vazduha su i dalje očigledni. Smanjenje toksičnih zagađivača vazduha i poboljšanja zdravlja su dobrodošle promene, ali sve veća pretnja klimatskih promena zbog emisije fosilnih goriva ostaje problem koji tek treba da se reši.

Postoji mnogo rešenja za zagađenje vazduha

Da bi se poboljšao kvalitet vazduha i usporilo globalno zagrevanje, promene se moraju desiti na nacionalnom i globalnom nivou. Ali akcije na nivou pojedinca i zajednice su takođe važne.

Smanjiti sagorevanje uglja

Zagađenje sagorevanjem svih fosilnih goriva je štetno za atmosferu. Ali, sagorevanje uglja ima veći uticaj na zagađenje vazduha nego sagorevanje nafte ili gasa jer oslobađa više ugljen-dioksida, sumpor-dioksida i teških metala po jedinici energije. Takođe, preko jedne trećine električne energije proizvedene u svetu dolazi od sagorevanja uglja. Od 2014. globalna potražnja za ugljem počinje da opada. U Severnoj Americi, postrojenja na ugalj se zamenjuju prirodnim gasom, a sve više se forsira i proizvodnja  električne energije koja se isporučuje iz čistih, obnovljivih izvora - vetra, sunca i vode.

Smanjiti prekomernu upotrebu automobila i  vozila

Tehnički napredak nas je mnogo “razmazio” tako da smo u stanju da do prodavnice “na ćošku” idemo automobilom. Vozila stvaraju izduvne gasove pune ugljen-dioksida, azot-dioksida i drugih zagađivača, uz koje kao šlag na tortu idu i teški metali. Manje vožnje, a više  biciklizma ili hodanja, pomaže u smanjenju zagađenja vazduha. Takođe, korišćenje automobila sa povećanom efikasnošću goriva ili električnih automobila koji se ne oslanjaju na fosilna goriva može smanjiti količinu zagađenja koja odlazi u  atmosferu. Kada koristite automobil, držite motor ugašen na semaforu i dok stojite u saobraćajnoj gužvi i gume pravilno naduvane da biste smanjili potrošnju goriva. Mnogi gradovi pokušavaju da prevaziđu problem zagađenje time što ulažu u bolji, pristupačni javni prevoz i razvijaju gradske planove koji uključuju infrastrukturu za pešačenje, vožnju biciklom i trotinetom.

Uštedite energiju – kod kuće, na poslu i svuda!

Potražnja za električnom energijom, koja se najčešće proizvodi sagorevanjem fosilnih goriva, eksponencijalno je rasla tokom poslednjih decenija. Uštedite energiju gašenjem svetla, kupujte uređaje koji su ocenjeni za energetsku efikasnost i održavajte termostat postavljen više leti i niže zimi. Kad god je moguće, investirajte u obnovljive izvore energije za napajanje vašeg doma. Nekoliko zemalja koristi obnovljive, izvore sa nižim emisijama kao što je prirodni gas da bi zadovoljile sve veću potražnju za električnom energijom. I mnoge zemlje planiraju da značajno povećaju upotrebu obnovljivih izvora energije u budućnosti.

Pratite upozorenja o kvalitetu vazduha

U danima kada su nivoi zagađenja visoki, preduzimanje određenih mera može pomoći u smanjenju rizika od respiratornih i kardiovaskularnih bolesti kod osoba čije je zdravlje već narušeno. U danima kada su čestice zagađivača visoke, izbegavajte spaljivanje dvorišnog otpada i drveta. Izbegavajte fizičku aktivnost i duže šetnje dok je nivo zagađenja visok. Poželjno je da u stanu imate fotokatalitičke prečišćivače vazduha koji vam mogu omogućiti udisanje svežeg i čistog vazduha dok ste u zatvorenom prostoru. Neki prečišćivači imaju i indikatore koji pokazuju stepen zagađenja vazduha koji su veoma efikasni jer mogu pokazati kvalitet vazduha u vašoj okolini jer se često dešava da nisu svi delovi grada podjednako pogođeni zagađenjem. Prečišćivači su korisni i za pušače jer mogu smanjiti dodatno zagađenje izazvano duvanskim dimom, posebno ako u domaćinstvu ima i dece čiji respiratorni putevi mogu biti veoma osetljivi.

Korišćenje solarne energije

Korišćenje solarne energije može imati pozitivan, indirektan uticaj na životnu sredinu kada sunčeva energija zamenjuje ili smanjuje korišćenje drugih izvora energije koji imaju veće štetne efekte na životnu sredinu.

Međutim, neki toksični materijali i hemikalije se koriste za pravljenje fotonaponskih (PV) ćelija koje pretvaraju sunčevu svetlost u električnu energiju. Neki solarni termalni sistemi koriste potencijalno opasne tečnosti za prenos toplote pa prilikom iskorišćavanja solarne energije treba imati i ove stvari na umu. Međutim, ako se “pametno” koristi solarna energija, ona može u velikoj meri zameniti druge štetnije izvore energije i na taj način smanjiti zagađenje životne sredine. Solarni paneli ne zahtevaju sagorevanje fosilnih goriva da bi proizveli električnu energiju. Sunčeva energija utire put ka značajnom smanjenju emisije štetnih zagađivača vazduha i umanji broj opasnih zagađivača koji doprinose klimatskim promenama.

Zagađenje je globalni problem koji moramo rešavati zajedničkim snagama. Potrebno je više angažovanja kako nas kao pojedinaca tako i Agencije za zaštitu životne sredine i same države. Problem se neće sam od sebe rešiti, a odlaganje rešavanja problema može imati ogromne posledice po čovečanstvo i živi svet.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.