Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Na šta sve treba obratiti pažnju prilikom kupovine nekretnine da bi izbegli nepotreban stres - | K-013 Portal
kupovina nekretnine

Na šta sve treba obratiti pažnju prilikom kupovine nekretnine da bi izbegli nepotreban stresKupovina stana predstavlja jedan od važnijih životnih događaja. Istovremeno se ubraja među najstresnije životne trenutke. Neizbežna je dilema da li će se doneti ispravna odluka, kao i dani i meseci provedeni u potražnji i preispitivanju.

Potrebno je da napravite mnogo odlučnih koraka kako biste došli do nekretnine, a pritom izbegli stres. Da li je to uopšte moguće? Najčešće greške se dešavaju onda kada kupac nije dovoljno informisan i kad kroz celu proceduru prolazi u grču. Prisutna je bojazan da će biti prevaren, kao i da će ostati bez novca ili bez stana. Kako biste izbegli teškoće prilikom kupovine stana, a stres sveli na najmanju moguću meru, pročitajte nastavak ovog teksta.

Potražite pomoć agenta za nekretnine

Pre nego što donesete definitivnu odluku o kupovini stana, morate da odlučite da li planirate kupovinu na kredit ili plaćate gotovinom. Iako su u pitanju dve potpuno različite startne pozicije, ni jedna od njih ne podrazumeva lagodnu kupovinu. Moguće je da ćete se sa gotovim novcem lakše snaći što se tiče plaćanja, ali to vam ne garantuje bezbednu kupovinu. Kako biste izbegli stres zbog svih procedura koje vas očekuju, preporuka je da se obratite agenciji za nekretnine.

Imajte u vidu da cenu nekretnina uvek određuju ponuda i potražnja, tako da bi vam pomoć agenta za nekretnine bila od velike koristi prilikom traženja stambenog prostora. Sledeće šta treba da uradite je da se informišete o dodatnim troškovima prilikom kupovine, kako biste izbegli kasnije neugodne situacije. Ukoliko svoj prvi stan plaćate gotovim novcem, planirajte da ćete imati dodatnih troškova kao što su overa ugovora kod notara i plaćanje poreza na prenos apsolutnih prava. Obavezno uračunajte i proviziju banke prilikom novčanih transakcija.

Ako kupujete stan na kredit, imaćete znatno veće dodatne troškove, tako da vam savetujemo da zakažete razgovor sa bankarom. Od njega ćete dobiti detaljne informacije, kao i kompletan proračun, tako da ćete unapred znati koliko novca vam je potrebno za kupovinu određene nekretnine.

Ukoliko vas interesuje povoljna prodaja stanova, Beograd je naročito popularan zbog velikog izbora nekretnina. Ponuda stanova različite kvadrature i na različitim lokacijama je ogromna, pa kako bi stres prilikom odabira smanjili na minimum, savetuje se da potrežite agenciju za nekretnine koja bi vam u potrazi pomogla.

Vaša nekretnina mora da ispuni zahteve cele porodice

Pre nego što donesete konačnu odluku, proverite da li je u kraju u kome planirate da se doselite predviđena gradnja. Informišite se ima li starih objekata predviđenih za rušenje ili placeva koji predstavljaju potencijalna mesta za novogradnju. Istina, teško je to predvideti, ali pokušajte da zamislite to okruženje kroz nekoliko godina.

Proverite kakva je infrastruktura  u naselju u kom planirate da kupite stan. Imajte u vidu da vaš stambeni objekat mora da ispuni sve zahteve cele porodice za udobnim i lagodnim životom. Raspitajte se koliko su udaljene škole, vrtići, supermarketi, domovi zdravlja... Takođe, ne smete zanemariti i dobru povezanost gradskim prevozom sa ostatkom grada.

Kupovina stana u staroj ili novoj gradnji?

Na ovo pitanje ne postoji precizan odgovor, jer zavisi od mnogo faktora. Imajte u vidu da starogradnja zahteva dodatna ulaganja, adaptaciju prostora i prilagođavanje vašim potrebama. To će stvoriti dodatni trošak, ali i stres, jer je dobrih, a slobodnih majstora sve manje.

Novogradnja je privlačnija utoliko što nema dodatnog ulaganja. Osim toga, odlikuje se funkcionalnim dizajnom, jer je raspored prostorija prilagođen savremenom načinu života. Bitna stavka je i energetska efikasnost, kao i mogućnost kupovine garaže u zgradi. Mada, činjenica je da su stanovi u novogradnji skuplji čak i preko 30%.

Ne zaboravite da je i izbor sprata veoma važan. Stanovi u potkrovlju su uglavnom jeftiniji zbog kosina, a to je najčešće razlog zbog čega ih kupci izbegavaju. Osim toga, stanovi u potkrovlju su skloni prokišnjavanju, tokom zime su hladniji, dok je u letnjem periodu u njima previše vruće.

Stanovi u prizemlju su u prednosti utoliko što nema čekanja lifta ili penjanja uz stepenice, ali najčešće nemaju terasu, što daje osećaj skučenosti i nelagodnosti. Prvi, eventualno drugi sprat se smatraju idealnim. Većina kupaca traži stan isključivo u zgradama sa liftom, što je potpuno razumljivo. Nije u pitanju samo unošenje nameštaja prilikom useljenja, već i kvalitet svakodnevnog života, posebno u kasnijem životnom dobu.

Uzevši sve to u obzir, sasvim je sigurno da ćete dobrim delom izbeći stres ukoliko ovaj važan poduhvat poverite agenciji za nekretnine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.