fbpx
ves masina, ciscenje ves masine

Ne morate zvati majstora za popravku: Ovako se pravilno čisti veš mašina – i traje duže

I mašina za veš zahteva redovno čišćenje kako bi radila dobro i što duže. Savremeno domaćinstvo se ne može zamisliti bez mašine za pranje veša.

Ona obavlja lavovski deo posla. Svaki aparat u domaćinstvu mora biti pažljivo negovan kako bi trajao što duže. Mašina za veš zahteva redovno čišćenje. Ako je pravilno negujete, njen životni vek možete produžiti za najmanje 10 godina.

Mašina za pranje veša dizajnirana je na takav način da se na njoj nakupljaju sledeće nečistoće:

Buđ i otpad na zaptivnoj gumi;

Kamenac na grejaču;

Ostaci praška za veš u pregradama;

Prljavština u filterima odvodne pumpe;

Čestiće rđe i peska u filteru ulazne cevi.

Evo šta sve treba da se čisti na mašini za veš:

Bubanj i grejač od kamenca: Potrebno je ukloniti mineralni talog sa grejača i bubnja. U ovu svrhu se koristi sirće ili limunska kiselina.

Opcija 1: Čišćenje sirćetom i sodom bikarbonom

2 šolje belog sirćeta stavite direktono u bubanj. Četvrtinu šolje sode bikarbone i četvrtinu šolje vode stavite u deo u koji ide prašak za veš. Zatim, ukjučite mašinu na najduži program sa najviše stepeni.

Opcija 2: Čišćenje limunskom kiselinom

Uzmite 6 pakovanja limuntusa. Stavite limunsku kiselinu u deo za prašak za veš i uključite mašinu na najduže pranje na najvišoj temperaturi.

Čišćenje zaptivne gume poklopca: Gumu na kojoj se nakušljaju prljavštine i stvara buđ, možete očistiti bilo kojim sredstvom za čišćenje. Na sunđer stavite malo sredstva za čišćenje pa prebrišite gumu pažljivo da je ne biste oštetili. Veoma je bitno da kasnije uklonite sve ostatke sredstava za čišćenje kao i prljavštine, te čistom suvom krpom prebrišete gumu.

Čišćenje pregrade za prašak za veš: Svaka mašina ima opciju potpunog izvlačenja posude u koju se sipa prašak za veš. Izvucite posudicu i sa malo tople vode, sirćeta i sode bikarbone pažljivo je oribajte pa isperite. Zatim sa sunđerom natopljenim u sodi, sirćetu i vodi, operite deo u kojem se bila posuda za prašak. Kada sve lepo isperete i osušite krpom, posudu za prašak vratite u mašinu za veš.

Čišćenje filtera: Ako ne vodite računa o čišćenju filtera, mašina će jednostavno prestati vremenom da ispušta vodu. Potrebno je uzeti: gotovo ranvu posudu, peškir ili veliku krpu, odvijač. Ztim, otvorite filter mašine za pranje veša, a pre toga „podmetnite“ posudu u koju će isteći voda iz filtera. Odvojite poklopac i izvadite nečistoće nagomilane u rupi. Temeljno obrišite rupu filtera, pa sve vratite na svoje mesto i zatvorite.

Čišćenje filtera za dovod vode: Tokom vremena ovaj filter se zapuši peskom i rđom. Čišćenje ovog filtera se radi dva puta godišnje.

Uzmite staru četkicu za zube i klešta. Isključite slavinu za dovod vode u mašinu. Filter za dovod vode se nalazi u gornjem zadnjem delu mašine. Odvrnite crevo. U rupi je mali filter sa mrežicom. Isperite filter vodom i četkicom za zube ga oribajte. Vratite filter, i pažljivo zvrnite crevo. Zatim opet uključite dovod vode u mašinu za veš.

Čišćenje vrata i ormarića mašine za veš: Sunđer blago pokvasite i dodajte mu srdstvo za čišćenje pa izribajte spoljni deo mašine za veš. Zatim isperite mašinu i prebrišite je suvom krpom dok ne dobijete visoki sjaj.

Prevencija:

Koristite tačno toliko praška za veš koliko vam je potrebno, a ne više. Pre pranaj stvari, proverite džepove i izvucite iz njih maramice i ostale sitnice, koje bi mogle da završe u filteru.

Na kraju pranja odmah uklonite čiste predmete iz mašine. Držite vrata veš mašine otvorena kada u njoj nema veša kako bi se omogućila cirkulacija vazduha i sprečilo stvaranje plesni.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

 

hrskavi svet 460x600

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

sinhro logo

pancevo jooble