fbpx
kupovina stana, saveti za kupovinu stana

Nekoliko saveta za lakšu kupovinu stana

Konačno ste odlučili da rešite stambeno pitanje i zaboravite na podstanarski život, ali vas brine procedura oko kupovine stana? Sasvim očekivano, želite da pronađete idealnu nekretninu, a opet znate da to predstavlja zaista veliki zadatak i jednu od najznačajnijih životnih investicija.

Da li je moguće brzo i jednostavno pronaći stan i proći kroz ceo kupoprodajni proces bez većih komplikacija? Kako se odlučiti između starogradnje i novogradnje ili pametno proceniti koliko veliki životni prostor vam treba? Uz nekoliko praktičnih i korisnih saveta moći ćete da značajno olakšate sebi potragu za stanom i na kraju kupite nekretninu koja vam po svemu odgovara. Pročitajte!

Napravite dobar finansijski plan

Retki su oni koji prilikom kupovine nekretnine ne razmišljaju o ceni stambenog kvadrata. Zapravo, prosečni kupac stana na našim prostorima upravljaće sve svoje želje i potrebe prema budžetu kojim raspolaže.

Na cenu stana utiču brojni faktori – lokacija, kvadratura, opremljenost stana i zgrade, tip gradnje i slično. Zbog toga je pitanje finansija ključno, jer upravo u skladu sa tim koliko novca imate ili kolika vam je kreditna sposobnost možete da birate gde ćete živeti i u kakvom stanu.

Danas postoje mnoge olakšavajuće okolnosti i podsticajne mere za buduće kupce nekretnina, kao što je odobravanje stambenog kredita za kupovinu prvog stana sa učešćem od 10%, na primer. Ukoliko stan ne kupujete za keš, promišljen je potez da unapred istražite koliki iznos kredita možete da podignete.

Umesto da obilazite bankarske poslovnice, može Vam pomoći kalkulator kredita za stan. U pitanju je online alat koji na osnovu cene nekretnine izračunava koliko treba da iznosi učešće, kolika bi bila rata, kamatna stopa, te period otplate. Pored toga, izveštaj uključuje i presek svih obaveznih i pratećih troškova, plan i grafikon otplate.

Svi ovi podaci su jako korisni, jer daju glavne smernice o tome koliko veliki stan sebi možete da priuštite i kako da najpametnije uložite. Da li da kupite manji stan u centru ili da za istu sumu novca izaberete veći na periferiji? Koliko se isplati nov stan i da li imate dovoljno para da renovirate starogradnju? Finansije diktiraju mnoga pitanja, a ukoliko precizno odredite šta želite od nekretnine, biće vam lakše da donesete odgovarajuću odluku.

Lokacija je bitna – Gde želite da živite?

Odabir i kupovinu nekretnine u velikoj meri možete pojednostaviti sužavanjem izbora lokacije. Bilo da je reč o velikom ili malom gradu, pretraga stanova će biti mnogo lakša i konkretnija ako znate u kom kvartu (ili čak ulici) želite da živite.

Za porodične ljude koji imaju decu od presudnog značaja može biti blizina škole ili vrtića. Mlađim osobama koje vole da su u centru zbivanja biće atraktivne lokacije u centru grada, odnosno u njegovom urbanom i kulturnom središtu. Pojedini ljudi ne žele da putuju dugačko do posla, pa biraju stambeni prostor blizu kancelarije. Pre nego što počnete da tražite stan dobro razmislite koje vam se lokacije dopadaju i na kojima od njih su cene stanova pristupačne, tj. odgovaraju vašem budžetu.

Ako zbog finansija morate da napravite kompromis što se tiče lokacije, procenite koje su to prednosti izvesnih opština i gradskih naselja, primera radi kakvu saobraćajnu povezanost imaju sa ostalim delovima grada, koliko su od stana udaljene prve prodavnice, banka, pošta, pijaca.

Prema nepisanom pravilu, stanovi na periferiji grada su znatno jeftiniji od onih u centru, a isto važi i za nekretnine u manjem gradu. Najskuplji stanovi se uglavnom nalaze u strogom centru većih gradova.

Rešite dilemu: starogradnja ili novogradnja

Jednako važno pitanje kao lokacija kada kupujete stan jeste ono o tipu gradnje. Da li kupiti stan u staroj gradnji ili novi stan direktno od investitora je dilema sa kojom se većina kupaca suočava. Pristalice novogradnje kao glavni argument za svoj izbor navode to što je stan nov, odnosno što kupovinom nekretnine postajete njen prvi vlasnik.

S obzirom na ekspanziju izgradnje stanova, investitori danas nastoje da ispoštuju sve standarde kvaliteta i na svaki mogući način zadovolje potrebe i želje modernog čoveka. Od interfona i sigurnosnog sistema, preko lifta u zgradi i centralnog grejanja – novi stanovi su sve luksuzniji i komforniji. Pored toga, kako se grade od građevinskih materijala evropskog kvaliteta, nove zgrade i stanovi imaju odličnu hidorizolaciju i termoizolaciju.

Međutim, nov stan uglavnom znači i višu cenu, zbog čega se mnogi kupci ipak opredeljuju za jeftiniju starogradnju. Ipak, kupovina starog stana nije uvek garantovano dobra investicija bez obzira na nižu cenu stambenog kvadrata. Ako kupujete stari stan budite sigurni u kakvom stanju ga kupujete. Ako su električne i vodovodne instalacije neispravne, stolarija dotarajala, sistem grejanja loš, možda vam bude potrebno više vremena i novca da stambeni prostor adaptirate i pretvorite u savršeno mesto za život.

Koliko veliki stan vam je potreban?

Lokacija i cena stana su važni, neretko diktiraju ceo postupak kupovine nekretnine, ali ne treba zaboraviti još jedno pitanje od vitalnog značaja – koliko veliki stan bi zadovoljio vaše potrebe? Razlika između jednosobnog i trosobnog stana je očigledna, ali ako ćete u stanu živeti sami ili samo sa partnerom, nije neophodno da kupite nekretninu od 80 kvadrata.

Napomenimo i to da raspored prostorija u stanu može biti bitniji faktor od njegove kvadrature. Jednosoban stan od 60 kvadrata je odličan za dvoje, ali neće biti dovoljan za četvoročlanu porodicu. Sa druge strane stan iste kvadrature koji ima dve spavaće sobe može biti odlično rešenje. Dakle, organizacija prostora je presudna.

Da li vam je važna opremljenost stana i zgrade?

Nekim ljudima je potpuno nebitno da li zgrada ima lift sve dok se nalazi u centru grada ili na željenoj lokaciji. Nasuprot njima stoje kupci koji žele da osim lokacije za svoj novac dobiju kvalitetan, luksuzan i vrhunski opremljen stan. Da li stolarija dihtuje, da li zgrada ima instaliran video nadzor sa interfonom, alarm, kakvo je grejanje, na kom spratu se nalazi stan i da li ima terasu? Ako su vam važni odgovori na ova pitanja, onda definitivno treba detaljnije i pažljivije da se posvetite pretraživanju nekretnina i tako pronađete nekoliko koje možete uživo pogledati.

Na kraju, kada ste sigurni u svoje afinitete i znate kojim mogućnostima raspolažete, kupovina stana i ne mora biti tako komplikovan proces. Uz razmatranje svih faktora i procenu opcija useljenje u novi dom može se dogoditi mnogo ranije no što mislite.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

 

hrskavi svet 460x600

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

sinhro logo

pancevo jooble