fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

osobine advokata, uspesan advokat, advokatura

Osobine koje mora da poseduje dobar advokat

Situacije koje iziskuju pomoć advokata mogu biti različite, ali svaka od njih podrazumeva da odabir advokata bude prilagođen njenim specifičnim odlikama. U vezi sa time, važno je pre svega izbor stručnjaka sa kojim ćete sarađivati suziti na one čiji se domeni rada podudaraju sa vašim potrebama.

S druge strane, kao i u okviru svake poslovne saradnje, bitan faktor predstavlja profesionalni stav, a ujedno i lične osobine čoveka kojeg angažujete. Budući da način na koji advokat pristupa vama kao i slučaju povodom kojeg mu se obraćate u velikoj meri utiče na krajnji rezultat njegovog rada, u tekstu koji sledi ćemo se baviti osobinama koje je važno prepoznati kod njega, ne bi li naposletku bili zadovoljni načinom na koji je pravni proces tekao i finalizovao.

Kvalifikacije, ekspertiza i preporuke

Prvi korak pri odabiru odvokata sa kojim ćete sarađivati bi trebalo da bude vezan za njegovo profesionalno delovanje. Idealna situacija bi podrazumevala da poznajete nekoga ko je ranije angažovao dotičnog advokata i pri tome bio zadovoljan njegovim radom. Ukoliko niste u situaciji da dobijete direktnu preporuku, a u zavisnosti od vaših potreba, pretražite druge dostupne izvore ne biste li saznali koji je uspešan advokat u Novom Sadu ili Beogradu iskusan u vezi sa predmetima sličnim vašem. S druge strane, možete biti u situaciji da tek na samom sastanku procenjujete koliko je advokat sa kojim razgovarate stručan za oblast koja vas interesuje. Nemojte se ustručavati da pri prvom susretu zatražite da vidite njegovu dozvolu za rad i na taj način se uverite u njegove kvalifikacije. Svaki kvalifikovan advokat bi trebalo da ima svoju ekspertizu, odnosno da bude specijalizovan za određenu oblast prava. Razgovarajte sa advokatom o njegovom iskustvu i iz tog razgovora zaključite da li vam se on čini dovoljno stručnim da brani vaše interese u pravnom sporu u koji ulazite.

Pouzdanost i doslednost

Dobar advokat je na prvom mestu osoba od poverenja. Budući da rešavanje pravnog pitanja koje vas interesuje prirodno podrazumeva mnogo nepoznanica za vas, vrlo je važno da advokat kojeg angažujete bude osoba kojoj verujete. Već prvi utisak igra veliku ulogu, a kasnije u toku razgovora u vezi sa vašim slučajem obratite pažnju da li su koraci koje advokat najavljuje u skladu sa utiskom koji ste prethodno stekli. On mora stajati iza svake svoje odluke, učiniti ovaj proces transparentnim i pomoći vam da razumete korake koje on namerava da načini. Od samog početka je vrlo važno da osećate da ste u dobrim rukama, dakle da steknete određeni osećaj sigurnosti. Ukoliko je advokat dosledan, neizvesnost neće biti osnovna odlika ukupne situacije u kojoj se nalazite. S druge strane, budite oprezni ukoliko prepoznate prenaglašeni opimizam i olako pristupanje predmetu, iako bi vam takav stav u prvi mah mogao prijati. Svaki dobar advokat mora imati i određenu rezervu i ukazati i na one stavke koje vam ne moraju nužno ići u prilog, a zatim vam ukazati na korake kojima se ti elementi slučaja mogu uspešno prevazići.

Dostupnost i ljubaznost

Usko u vezi sa pouzdanošću je dostupnost advokata koji se bavi vašim predmetom. Važno je da se uverite da će vam on biti na raspolaganju i mimo unapred dogovorenih sastanaka, ukoliko je potrebno razrešiti neku nedoumicu ili ako nešto iskrsne. Potpuno je u redu da pri prvom susretu postavite pitanje u vezi sa njegovom dostupnošću i spram njegove reakcije i odgovora zaključite da li će vam saradnja sa njim odgovarati. Pitanje ljubaznosti je naizgled površno, ali je u suštini veoma bitna stavka, budući da svaki pravni proces za klijenta nosi određenu dozu stresa i sasvim je razumljivo da bi advokat kojem ukazuje poverenje trebalo da bude prijatan za saradnju. Ovakav njegov stav će značajno doprineti tome da se osećate slobodnim da postavljate pitanja na koja apsolutno imate pravo, pa možda čak i doprinesete uspešnom razrešenju slučaja, ne ustručavajući se da istaknete određene detalje i dodatne informacije.

Odgovornost, odlučnost i profesionalizam

Valjan advokat je čovek koji će preuzeti odgovornost za svoje postupke i odluke. Već će vam pri prvom razgovoru biti jasno da li je advokat kojeg uzimate u obzir dovoljno odgovoran i odlučan, pre svega iz načina na koji govori o vašem slučaju. Kao što je već rečeno, on bi trebalo da učini ovaj proces razumljivim za vas i da vam bez oklevanja predstavi sve ono što vam ide, odnosno ne ide u prilog, a zatim argumentuje svoje odluke. Ukoliko primetite ograđivanje od određenih koraka, preispitajte svoju odluku u vazi za njegovim angažmanom. S druge strane, profesionalac koji ozbiljno shvata svoj posao će se potruditi da tako i izgleda. Ukupnom utisku stoga opravdano doprinosi način na koji je on obučen, kao i njegovi maniri i atmosfera u kancelariji.

Pravilan izbor advokata, koji će činjenicama i dokazima umeti da raspolaže na najbolji način u skladu sa zakonom, a u cilju zaštite vaših prava i interesa je ključni faktor kada je u pitanju svaki pravni spor. Zbog toga imajte u vidu sve faktore koji mogu uticati na uspešno razrešenje spora u koji ulazite i na prvom mestu cenite znanje, iskustvo i lične osobine čoveka kojem ukazujete poverenje da vas zastupa.

(Lj. Bugarin)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.