Ove stvari nikada ne ostavljajte u automobilu -
Ove stvari nikada ne ostavljajte u automobilu

Ove stvari nikada ne ostavljajte u automobilu

Većinu ovih predmeta sigurno povremeno ostavite u automobilu, a to nikako ne biste smeli da radite.

Brojne su stvari koje ostavljene u automobilu mogu posredno izazvati značajnu štetu. Neke od njih reaguju na hladnoću ili toplotu, a u vrućim danima temperatura u vašem automobilu može skočiti i za šest stepeni u roku od 10 minuta. To može biti jako opasno naročito ako unutra ostavite nešto zapaljivo, prenosi Indeks.hr.

Neke stvari mogu biti štetne za osobe koje se voze u automobilu, dok druge mogu dovesti do stvaranja neugodnog mirisa u vozilu. Evo šta nikako ne biste smeli da ostavljate u njemu.

Hrana i piće

Flaše vina sa čepom od plute mogu napraviti problem u toplom automobilu, dok limenke gaziranih sokova mogu napraviti haos i u toplim i u hladnim interijerima. Da čokoladu ni sladoled ne trebate ostavljati u automobilu ne treba ni spominjati. Ovde nije reč samo o dobrobiti vašeg automobila, nego i vašoj – broj bakterija koje mogu izazvati trovanje udvostručava se na svakih 20 minuta, čak i na sobnoj temperaturi. Zato ne ostavljajte namirnice ili ostatke hrane u toplom automobilu duže od dva sata, a ako je temperatura viša od 32 stepena, onda se potrudite da ne stoje u automobilima duže od sat vremena.

Boce pod pritiskom

Obratite pažnju na upozorenja na spreju za kosu, dezodoransu, boji u spreju i sličnim stvarima i videćete koja je preporučena temperatura za njihovo čuvanje. Ove boce pod pritiskom posebno su osetljive, pa ako su izložene temperaturi višoj od preporučene, njihov se sadržaj može se proširiti zbog čega boca može da eksplodira.

Krema za sunčanje

Izlaganje kreme za sunčanje visokim temperaturama može skratiti njen rok trajanja, a zbog boravka u toplom vozilu, ona se može otvoriti i zaprljati celi automobil.

Upaljači

Upaljači deluju kao male i bezopasne sprave, ali ako su izloženi visokim temperaturama u automobilu, plin se u njima može raširiti i izići, pa dovesti i do požara. Važno je da ne držite nikakve zapaljive tečnosti u svojim automobilima, posebno ne leti.

Plastične flaše

Osim što može povećano koncentrisati sunčeve zrake i zapaliti sedište, problem je što se njenim zagrevanjem oslobađa i bisfenol A, mogući štetni spoj koji se nalazi u većini plastičnih predmeta. On se nalazi u plastici u koju se pakuje hrana, ali u malim količinama, dok na visokim temperaturama u automobilu može biti štetan kad se u vazduh oslobode veće količine.

Baterije

Proizvođači baterija preporučuju korisnicima da ih ne ostavljaju na visokim temperaturama jer to ne samo da može oslabiti njihovu snagu, nego se može dogoditi i da njihov sadržaj iscuri. To može biti loše za unutrašnjost vašeg automobila, jer je kiselina koju baterije ispuštaju opasna kada se udahnu njena isparenja, a i izaziva i koroziju.

Mobilni telefon

Električnim uređajima nije mesto u vašem automobilu, posebno ne telefonu. Mobilni telefon nemojte ostavljati u automobilu, na šta mnogi proizvođači upozoravaju. On se može ugasiti zbog toplote u njemu ili pretrpeti oštećenje čije će se posledice odraziti na funkcionisanje uređaja.

(Krstarica)Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.