Pet tehnika za smanjenje stresa i opuštanje -
tehnike za opustanje, tehnike za smanjenje stresa

Pet tehnika za smanjenje stresa i opuštanjemontekristo 0507


Svi se tokom života suočavamo sa stresnim situacijama, od manjih smetnji poput gužve u prometu do ozbiljnijih briga, poput teške bolesti voljene osobe.

Bez obzira na uzrok, stres preplavljuje vaše telo hormonima. Srce vam puca, disanje se ubrzava, a mišići napeti.

Ovaj takozvani "odgovor na stres" normalna je reakcija na preteće situacije, usavršena u našoj praistoriji kako bi nam pomogla da preživimo pretnje poput napada životinja ili poplave.

Danas se retko suočavamo s ovim fizičkim opasnostima, ali izazovne situacije u svakodnevnom životu mogu pokrenuti reakciju na stres.

Ne možemo izbeći sve izvore stresa u svom životu, niti bismo to želeli. Međutim, možemo razviti zdravije načine reagiranja na njih.

Slijedi šest tehnika opuštanja koje vam mogu pomoći da dočarate reakciju opuštanja i smanjite stres.

1. Fokusirajte se na disanje

U ovoj jednostavnoj, moćnoj tehnici trebate udahnuti duboko i polako. Dok dišete, nežno se odvajate od uma koji odvlače misli i senzacije.

Fokusiranje na dah može biti posebno korisno ljudima s poremećajima prehrane kako bi im pomoglo da se usredotoče na svoje telo na pozitivniji način.

Međutim, ova tehnika možda nije prikladna za one koji imaju zdravstvene probleme koji otežavaju disanje, poput respiratornih ili srčanih bolesti.

2. Osluškujte telo

Ova tehnika kombinira fokus daha sa progresivnim opuštanjem mišića.

Nakon nekoliko minuta dubokog disanja, usredotočite se na jedan dio tijela ili grupu mišića odjednom i mentalno oslobađate bilo kakvu fizičku napetost koju osjećate.

Skeniranje tela može vam povećati svijest o povezanosti uma i tela.

3. Mentalne slike

Za ovu tehniku ​​u mislima dočarate umirujuće scene, mesta ili iskustva koja će vam pomoći da se opustite i usredotočite. Možete pronaći besplatne aplikacije i snimke smirujućih scena na internetu, samo odaberite slike koje su vam umirujuće i koje imaju lični značaj.

Mentalne slike mogu vam pomoći da ojačate pozitivnu viziju sebe, ali onima koji imaju nametljive misli ili im je teško dočarati mentalne slike ovo će biti teže za izvesti.

4. Meditacija svesnosti

Ova praksa uključuje udobno sedenje, fokusiranje na vaše disanje i usmjeravanje pažnje vašeg uma na sadašnji trenutak bez vraćanja u prošlosti ili budućnosti.

Ovaj oblik meditacije uživa sve veću popularnost posljednjih godina. Istraživanja sugeriraju da bi to moglo biti korisno za ljude s anksioznošću i depresijom.

5. Joga, tai chi i qigong

Ove tri drevne umjetnosti kombinuju ritmičko disanje sa nizom položaja ili pokreta. Fizički aspekti ovih praksi nude mentalni fokus koji vam može pomoći i odvratiti vas od prebrzih misli. Oni takođe mogu poboljšati vašu fleksibilnost i ravnotežu.

Umesto da odabete samo jednu tehniku, stručnjaci preporučuju da isprobate sve kako bi videli koja vam najbolje odgovara.

Pokušajte vežbati najmanje 20 minuta dnevno, iako vam čak nekoliko minuta može pomoći. Međutim, što duže i češće vežbate ove tehnike opuštanja, veće su koristi i više možete smanjiti stres.

(Klix)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.