fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

posao u sloveniji

Posao u Sloveniji – Bliska kultura i viši standard

Nakon raspada Jugoslavije njene članice dugo nisu mogle da se oporave od posledica građanskog rata, sankcija i drugih socijalno-ekonomskih problema.

Slovenija, država koja se prva odvojila od SFRJ, krenula je malo drugačijim putem. U Evropsku uniju ušla je još 1. maja 2004. godine, a 2007. godine postala prva bivša komunistička država koja se priključila evrozoni, odnosno zemljama članicama EU koje kao valutu koriste evro. Danas njen bruto društveni proizvod po glavi stanovnika (BDP) iznosi 88% evropskog proseka. Slovenija poseduje visoko kvalifikovanu radnu snagu, ali sa razvojem privrede uvek traži nove radnike. Da li biste i vi želeli da nađete posao u Sloveniji? Ako je odgovor potvrdan, pročitajte u nastavku teksta kakva je procedura prilikom zapošljavanja i koja su deficitarna zanimanja u Sloveniji. 

Zašto baš Slovenija?

Slovenija je bila najrazvijenija država bivše Jugoslavije sa učešćem od 20% u ukupnom BDP-u i oko 30% u ukupnom izvozu zajedničke države. Kada je stekla nezavisnost 1991. godine, njena privreda nije bila urušena. Imala je i odlične veze  sa državama Zapadne Evrope, što joj je omogućilo brzo pristupanje međunarodnim trgovinskim organizacijama. Iako je imala nekoliko kriznih perioda, uspešno ih je prevazišla, najviše zahvaljujući izvozu. Kao zemlja višeg standarda u onosu na „komšije“ iz regiona, a sa jako sličnom kulturom i istorijskim nasleđem, Slovenija je primamljiva za Srbe, Bosance i Hrvate.

Posao u Sloveniji je dostupan radnicima svih profila. Već duže vreme tamo odlaze radnici sa nižim nivoom obrazovanja, kao što su vozači, električari, mehaničari, prodavcii, komercijalisti, čistači, konobari, kuvari i drugi. Od visoko kvalifikovanih radnika najtraženiji su doktori i inženjeri. Oni mogu da apliciraju za Plavu kartu – EU blue card. Za Plavu kartu, osim visokog obrazovanja, potrebno je da ne postoji kandidat za određeni posao na listi nezaposlenih lica u Sloveniji i da potpišete ugovor o radu od najmanje godinu dana kojim se poslodavac obavezuje da će vaša mesečna plata iznositi 1,5 prosečne bruto plate. Prosečna plata u Sloveniji iznosi oko 1.050 evra, dok stranci često mogu raditi za minimalac od 570 evra.

Olakšana procedura zahvaljuju Sporazumu o zapošljavanju između Srbije i Slovenije

U maju 2019. godine u Skupštini Slovenije ratifikovan je Sporazum o zapošljavanju sa Srbijom. U teoriji bi taj postupak trebalo da se vodi preko biroa. Prvi korak treba da načini poslodavac iz Slovenije koji obaveštava nacionalnu službu za zapošljavanje da su mu potrebni radnici određenog profila. Ukoliko na birou nema radnika po zahtevu poslodavca, šalje se upit birou u Srbiji. Uslov je da radnik iz Srbije može aplicirati za taj posao ukoliko se nalazi u evidenciji NSZ bar jedan dan. Međutim, u praksi je situacija takva da poslodavac iz Slovenije daje oglas na nekom portalu za zapošljavanje, radnik iz Srbije aplicira, uspostave kontakt i čekaju da služba za zapošljavanje pošalje zahtev na koji bi i formalno odgovorili. Na ovaj način je do sada iz BiH zaposleno oko 50.000 radnika. Veruje se da će i iz Srbije biti veliki odaziv.

Dokumentacija potreba za izdavanje radne dozvole je sledeća:

  • Overena fotokopija pasoša;
  • Overena fotokopija važeće radne dozvole;
  • Ugovor o radu sklopljen sa poslodavcem;
  • Dokaz o sredstvima za izdržavanje;  
  • Potvrda o nekažnjavanju;
  • Polisa međunarodnog zdravstvenog osiguranja koja pokriva  period od najmanje mesec dana od dana podnošenja zahteva, nezavisno od perioda važenja radne dozvole, sa minimalnim pokrićem 30.000 evra.

Kada prikupite svu potrebnu dokumentaciju za posao u Sloveniji, u ambasadi će vas obavestiti šta od dokumentacije mora da bude prevedeno. Zato vam je potreban sudski tumač za slovenački jezik.

Ipak, nije sve tako idealno. Mnogi radnici smatraju da je najveći problem kod Sporazuma o zapošljavanju između Slovenije i Srbije član po kome radnik prvih godinu dana ne može promeniti poslodavca. Dešava se da poslodavci to iskorišćavaju pa primoravaju radnike na 250-300 radnih sati tokom meseca.

Posao u Sloveniji - najtraženija zanimanja u Sloveniji

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, Sloveniji je potrebno preko 9.000 građevinskih radnika i radnika u proizvodnji. Nedostaje im i oko 5.000 zdravstvenih radnika, kao i više od 4.000 trgovaca. Kako biste mogli da aplicirate za posao u Sloveniji, proverite šta se traži na sajtovima poput Jobs in Slovenia, Moje Delo, Moja Zaposlitev, Careerjet Slovenia i slično.

Važno je da znate i da je  poslodavac dužan da vam obezbedi obavezno socijalno osiguranje u Sloveniji, bez obzira na vaše domaće osiguranje. Osim toga, postoji i dodatno osiguranje (najjeftinije dodatno osiguranje iznosi oko 30 evra, a možete ga uplatiti u nekoj od osiguravajućih kuća). Kada znate šta možete da očekujete i na koji način da odete na privremeni rad u Sloveniju, dobro razmislite da li to želite i koja su sve  odricanja potrebna.

(Lj. Bugarin)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.