Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Praktični saveti sa udoban život u gradu - | K-013 Portal
prakticni saveti, prakticni saveti za zivot u gradu

Praktični saveti sa udoban život u gradu


Život u gradu ima mnogo prednosti - prvenstveno otvarajući vrata brojnijim mogućnostima, ali svakodnevni stres koji sa sobom nose urbani pejzaži ga može učiniti teško podnošljivim.

Uz činjenicu o sve naseljenijim gradovima iz nužnosti mnogih da svoj život u istima nastave, postavlja se pitanje - koliko zapravo možete živeti udobno i lepo u bučnom gradu u kojem su svi gotovo uvek u žurbi?

Komfor, sigurnost i privatnost života u kondominijumu je zagarantovana, čak i kada se nalazi u centru grada. Ipak, mnoga druga stambena rešenja, karakteristična za gradsku sredinu, zavise upravo od vaših ličnih preferenci i navika, te ugla posmatranja uslova u kojima te navike stičete.

Za vas koji želite da postignete idealni balans u ličnom odnosu prema nametnutom tempu modernog doba, pripremili smo nekoliko praktičnih saveta koje možete pronaći u nastavku teksta - ostvarite udobniji i rasterećeniji stil života u gradu.

“Slow living” koncept - kako ga i zašto primeniti?

Slow living podrazumeva holistički pristup staranja o mentalnom zdravlju i životnim navikama - to jest sveobuhvatno adaptiranje ličnog odnosa prema stresnom okruženju koje zapoveda.

Ovaj koncept najpre ističe da ne postoji univerzalna formula koja će svakome život učiniti lakšim i staloženijim - cilj je postići prisutnost i osvestiti mogućnost uživanja u momentima koji bi “projurili” dok vi “grabite” naredne.

U srži je relaksirano osluškivanje sebe i prepoznavanje unutrašnjih impulsa izazvanim mikro trenucima koje doživljavate. Posvetite svoju punu pažnju stvarima koje radite - bilo da je to uživanje u ukusnom jelu koje ste pripremili ili povratak kući nakon radnog dana.

Život je često nepredvidiv, a težnja ka prihvatanju nezvesnosti će mnogima pomoći da “stvari postave na svoje mesto” kada je to potrebno. Rituali, koji će vašu svakodnevicu učiniti vedrijom, su tu da čine očekivanu konstantu, koja nam svima ponekad treba, kako bismo se osećali kao kod kuće - gde god da smo.

Da li zaista “nemate vremena”?

Vrlo je verovatno da ste i vi - kao mnogi u vašem okruženju, čak tokom prethodne sedmice, barem jednom od nečega što priželjkujete odustali pod izgovorom da nemate vremena.

Realnost je da podsvesno prepoznajemo ostvarenu produktivnost kao meru lične vrednosti, dok je prisutnost u lepim trenucima isključivo nagrada ili čak “grešno zadovoljstvo” - takozvani guilty pleasure.

Slow living promoviše normalizovanje uživanja u svakodnevici i sagledanje da ono, ne samo da ne remeti vaše ambiciozne ciljeve, već ih čini pristupačnijima usled unapređenog opšteg zadovoljstva.

Pa zato, kada vam se naredni dan ukaže prilika da uživate u popodnevnom kolaču, kafi ili čaju - odložite mobilni telefon na kratko, potpuno osvestite trenutak u kom se nalazite i bez pritiska “dopunite bateriju” za ostatak dana.

Moć svesne pažnje u “usporavanju vremena”

Lutajuća haotična pažnja i preterano razmišljanje su jedni od najčešćih prikrivenih neprijatelja blagostanja - kreiraju plodno tlo za neprijatna osećanja i osećaja da je žurba neophodna da bismo preživeli.

Zapravo, da bismo “preživeli” je jedino neophodno da budemo svesni svojih potreba u aktuelnom trenutku - što usiljena žurba u budućnost onemogućava. Kada uvidite da je “žurba” stvar izbora, vreme je da uspostavite svoje prioritete i dnevnu rutinu uskladite prema njima.

Ako na putu ka primeni koncepta “usporavanja vremena” osetite da niste postigli potpuni mir kakv ste zamislili - ne forisrajte sebe. Sposobnost “samoumirivanja” je nešto što se vežba, a u prirodi čoveka je ponekad impulsivno i haotično reaguje.

Sasvim je u redu da vaša pažnja ipak nekad bude raspršena. Na vama je da je uočite i adekvatno reagujete, preuzmajući kontrolu i uspostavljajući balans -  što je jedinstvena mera za svakoga.

Kako je slow living koncept povezan sa iskustvom života u gradu?

Svesni svojih misli i ponašanja oslobađate novu dimenziju slobode izbora u načinu doživljavanja sveta oko sebe - priuštićete sebi užitak u “malim stvarima”, ali i širu sliku koja je uslov za lični razvoj i promene.

Tako vaš do tada samo zagušljiv grad u kojem se probijate kroz gužve u saobraćaju, postaje i mesto puno prilika za nova životna iskustva koja mogu da pričine dodatna “mala” zadovoljstva.

Život u gradu po pravilu sa sobom nosi univerzalna masovna uporišta pritiska i stresa. Međutim, udoban i relaksiran život u gradu nije nešto poput maštovite ideje, već je, uz malo truda - gotovo na dohvat ruke.

Urbane sredine su pune energije, a na vama je da tu energiju kanališete i u njoj pronađete, pa se i usredsredite se na pozitivne aspekte koji će izgraditi vašu idealnu oazu balansa između uzbuđenja i spokoja.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.