Praktični saveti za ekonomično grejanje -
grejanje, ekonomicno grejanje

Praktični saveti za ekonomično grejanjemontekristo 0507


Sezona grejanja je zvanično počela i uprkos tome što još nisu nastupili zaista hladni dani, već razmišljate o tome koliko će vas koštati topla zima. Grejanje je jedan od najvećih potrošača energije u domaćinstvu. Održavanje doma toplim i udobnim tokom hladnijih zimskih meseci može biti veoma skupo, posebno ako svoju energiju ne koristite pametno.

Bilo da se grejete na struju, drva ili pelet i imate efikasan sistem grejanja, količina energije koju koristite zavisiće od nekoliko faktora. Dobra vest je da mnoge od njih možete kontrolisati. Pročitajte u tekstu kako možete uštedeti novac pomoću ovih jednostavnih saveta za ekonomično grejanje.

Izaberite pravu vrstu grejanja za svoj dom

Kada živite u garsonjeri ili manjem stanu, sa lakoćom možete zagrejati prostor uz pomoć termoakumulacione peći ili inverter klima uređaja, a da vas pritom to ne košta previše. Međutim, grejanje na struju neće biti najpametniji izbor ako živite u dvosobnom stanu ili treba da zagrejete veliku porodičnu kuću na dva sprata.

Zbog toga je prvi savet za smanjenje troškova da pravilno izaberete vrstu grejanja za vaš dom. To je ono čuveno pitanje: koje grejanje se najviše isplati? Ne postoji tačan odgovor koji će važiti za svako domaćinstvo. Izbor energenta značajno može uticati na sveukupni trošak, ali pored toga morate pametno izabrati peć i sistem grejanja u skladu sa veličinom prostora koji treba zagrejati. Primera radi, za veće stanove i kuće idealan izbor su kamini i peći na čvrsto gorivo i uvođenje etažnog grejanja. Pod uslovom da je dom dobro izolovan, kupovina nove peći značiće i veće iskorišćenje goriva, bez obzira da li je reč o uglju, peletu ili ogrevnom drvetu. Samim tim, nećete imati nepotrebne gubitke i troškove.

Odredite pravu temperaturu u sobama

Svaka prostorija u kući ima svoju namenu, te u skladu sa tim treba podesiti i temperaturu u njima. Ovim nećete samo optimizovati efikasnost vašeg grejanja, već poboljšati i udobnost i zdravlje vaše porodice.

Dnevna soba i kuhinja ne moraju biti podjednako tople. Primera radi, idealna temperatura za dnevnu sobu, u kojoj porodica najčešće provodi vreme zajedno, iznosi između 20-22 ℃. U kupatilu će takođe biti najudobnije na ovoj temperaturi, pa čak i stepen više. Sobe u kojima spavaju bebe ili mala deca ne treba zagrevati više od 22 ℃.

No, kada je u pitanju kuhinja, neće biti potrebe da toliko zagrevate. Važno je imati na umu da kuhinja ima razne izvore toplote, kao što su pre svega pećnice i ploče za kuvanje. Oni će odavati toplotu i doprineti ukupnoj temperaturi, što znači da grejanje možete smanjiti za nekoliko stepeni bez primetne razlike. Prema tome, temperatura od 18-19 ℃ bi trebala biti sasvim dovoljna.

Ovo će biti idealno podešena temperatura i za spavaće sobe. Kada je u sobi hladnije, postiže se bolji kvalitet sna.

Još jedan savet koji vam može koristiti da uštedite jeste da ne održavate temperaturu konstantno u sobama, pogotovo kada neku prostoriju ne koristite. To ne znači da treba isključiti potpuno grejanje dok ste na poslu ili dok su deca u školi, ali ako podesite temperaturu na samo jedan stepen niže možete ostvariti značajnu uštedu.

Oslobodite peć i radijatore

Ponekad, usled ograničenog prostora možete napraviti grešku te postaviti velike komade nameštaja poput kreveta i sofe preblizu radijatorima. Upravo ovde može nastati problem koji će kasnije izazvati veće troškove. Da bi radili efikasno, radijatorima je potrebna slobodna cirkulacija vazduha. Samo na taj način će sobna temperatura biti ujednačena. U idealnom slučaju, trebalo bi da osigurate da nameštaj bude udaljen od radijatora najmanje 20 centimetara. Nije poželjno ni da zaklanjate klasične peći na drva, koje „cele zrače“ toplotom.

Osim nameštaja, trebalo bi da pripazite i na zavese. Ako su zavese predugačke ili čak samo delimično pokrivaju radijator, mogu smanjiti njihovu efikasnost u velikoj meri i tako vam napraviti veće troškove. Najbolje je rešenje da zavese potpuno sklonite ili ih skratite tako da ne pokrivaju grejna tela.

Održavajte radijatore čistim

Verovali ili ne, čak i prašina na radijatorima može značiti veći utrošak energije. Održavajte radijatore čistima i primetićete značajno poboljšanje njihove efikasnosti. Najbolje je da koristite vlažnu krpu ili posebno dizajniranu četku koja će vam pomoći da doprete do onih teže dostupnih područja. Preporučuje se da izbegavate upotrebu usisivača da ne biste nehotično oštetili radijator.

Osim što će vaš sistem grejanja učiniti ekonomičnijim, čisti radijatori će takođe pomoći da se održi zdravije okruženje, posebno za osetljive i alergične na prašinu.

Izbacite vazduh iz sistema za grejanje

Da bi radijatori radili efikasno i ujednačeno grejali sve prostorije u domu, neophodno je da i voda u njima bude raspoređena ravnomerno. Zbog toga se preporučuje da redovno proveravate da nema vazduha u cevima. Ispustite sami zaostali vazduh koristeći ventile na radijatorima ili angažujte stručnjake koji su vam ugradili sistem za grejanje.

Pravilno provetravajte prostorije

Pravilno provetravanje prostorija je jedan od ključnih faktora uštede energije. Držanje prozora otvorenim duže od deset minuta, čak i ako za to vreme isključite radijatore, siguran je način da povećate svoje troškove. Tako ćete značajno ohladiti prostorije, što znači da će radijatori morati da rade mnogo više kako bi postigli željenu temperaturu kada ih ponovo uključite. Ovo će sasvim izvesno izazvati mnogo veću potrošnju energije nego što je potrebno.

Otvaranje prozora na kip je takođe jedna od čestih grešaka. Kada su prozori odškrinuti ceo dan prostorija se hladi, nema pravilne cirkulacije vazduha, a kao posledica može se pojaviti i vlaga. Pametnije je da ograničite provetravanje na maksimalnih deset minuta dnevno u jesenjim i prolećnim danima, odnosno na 4 do 6 minuta tokom zime kada su temperature mnogo niže. Ne samo da ćete tako sprečiti pojavu buđi i smanjiti račune, već i poboljšati kvalitet vazduha u vašem domu.

Uložite u dobru izolaciju

Većina prosečnih domova gubi toplotu kroz prozore i vrata koji ne dihtuju kako treba. Ovaj gubitak može ići do zapanjujućih 40% energije. Više je nego jasno da treba treba biti energetski efikasan i sprečiti nepotrebnu potrošnju toplotne energije investiranjem u kvalitetnu stolariju i termoizolaciju zidova. Premda ovo iziskuje dodatni trošak, ulaganje će vam se višestruko vratiti kroz manju potrošnju struje, odnosno drva, peleta ili nekog trećeg energenta.

Sledeći sve ove savete možete ostvariti maksimalan stepen uštede ne narušavajući udobnost svog doma i zdravlje svoje porodice.

(S. Stanković)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.