fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

ruska imena za decu, rusko ime za devojcicu, rusko ime za decaka

Predivna ruska imena za decu jako su popularna i kod nas

Rusi svet nisu obogatili samo najvećim delima klasične književnosti, nego i nekim od najlepših ženskih i muških imena vrlo popularnih i u Srbiji. A popularnost tih imena ne jenjava pa roditelji i danas svojoj deci često daju imena ruskog porekla.

Donosimo pet ženskih i pet muških imena koja smo od Rusa trajno uzeli, a koja roditelji i dan-danas često daju svojim novorođenim devojčicama i dečacima.

ruska imena za decu, rusko ime za devojcicu, rusko ime za decaka

5 popularnih ženskih imena ruskog porekla

1. Tatjana – ime koje znači vatrena kraljica. Skraćena verzija imena je Tanja.

2. Olga (Olja) – ime koje je među Ruse došlo u 9. veku sa švedskim Vikinzima, i to kao Helga. U staroskandinavskom jeziku Helga znači „zdrava, srećna, sveta“.

3. Maša – nastalo je od imena Marija. Pominje se više značenja ovog imena, jedno od njih je „gospođa“, a drugo „ona koju Bog ljubi“.

4. Nataša – ovo ime znači rođen, rodni, dan rođenja, rođendan, ali i Božena, Božica. Ime je u prošlosti davano deci rođenoj na Božić.

5. Irina – značenje imena potiče od grčkog Eirene, imena jedne od Hora, boginja mira. Irina znači „mir, spokojstvo“.

5 popularnih muških imena ruskog porekla

1. Boris – ime je zapravo skraćenica od slovenskog imena Borislav. Prvi deo imena dolazi od glagola „boriti se“, a drugi je morfem slav, čest u slovenskim imenima.

2. Vanja – izvedenica imena Ivan(a) pa ima isto značenje – „Bog je milostiv“. Ovo ime je univerzalno, odnosno može biti muško i žensko.

3. Igor – ime koje je nastalo od nordijskog imena Ivar, Ingvar, što znači „branilac mora“.

4. Aleksandar (Saša) – ime je stvoreno od glagola aléxo, što znači „branim“ i imenice anér (u genitivu andrós) što znači „čovek, junak“.

5. Ivan – najtipičnije rusko ime koje je vekovima bilo popularno u svim slojevima ruskog društva, od običnih seljaka do carske porodice. Znači „Bog je milostiv“.

(Krstarica)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.