Proleće ranije stiže, u martu ozbiljnije alergijske reakcije -

Proleće ranije stiže, u martu ozbiljnije alergijske reakcije
montekristo 0507


Proleće će po vremenskim prilikama ove godine stići ranije, pa se tako već u martu očekuju i prvi problemi građana koji imaju alergijske reakcije.

pancevo, beograd, novi sad

Stručnjaci poručuju da je najbolje da se građani jave lekaru najmanje nedelju dana pre nego što nastupi sezona cvetanja, kako bi na vreme uzeli terapiju.

Načelnica opšte službe Doma zdravlja "Stari grad" Branka Lazić kaže da 10 odsto stanovništva pati od neke vrste alergije i da je najbolje rešenje da se prate uputstva lekara.

"Kod novootkrivenih pacijenata terapija se svodi najčešće na tablete, ako pacijent nije ugrožen, dajemo antihistaminike i uvek se trudimo da pacijente održavamo u dobrom stanju", rekla je Lazićeva za Tanjug.

Kako ističe, simptomi najčešće počinju s jakom sekrecijom iz nosa, crvenilom očnih sluznica, elementima alergijske astme i simptomi se ne smiruju dok se ne primeni određena terapija.

"Pre nego što nastupi sezona cvetanja za utvrđeni alergen, najmanje nedelju dana ranije je potrebno početi s primenom terapije i čim se izađe iz sezone alergija, pravi se ispitivanje i održava se kontrola", rekla je Lazićeva.

Prema njenim rečima, statistika pokazuje da nisu retke situacije da pacijenti koji imaju alergiju na jedan alergen, dobiju reakciju i na neki drugi.

"Kod svih sumnjivih pacijenata, u takvim situacijama produžava se terapija do kraja septembra, kada se i završava sezona ambrozije", dodala je Lazićeva.

Narednih 20 dana biće promenljivo vreme, uz smenu toplijih i hladnijih dana, poručuju iz RHZS-a.

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da će do 22. februara biti hladnije, a zatim početkom naredne sedmice opet se očekuje topliji period s temperaturama malo iznad proseka za februar.

"Maksimalne vrednosti će se u tom periodu kretati od 13 do 18 stepeni", rekao je Todorović.

Nakon toga, prema Todorovićevim rečima, 26. februara će uslediti jedan svežiji period sa kišom, a na planinama je moguć i sneg.

Kako dodaje, takva vremenska oscilacija nastaviće se i u martu.

(Tanjug)


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble