Rad u smenama može izazvati depresiju -

Rad u smenama može izazvati depresiju

pancevo, beograd, novi sad

Britanski naučnici su proučili podatke sedam ranijih studija o povezanosti radnog vremena i mentalnog zdravlja u koje je bilo uključeno više od 28.000 ljudi.

Među smenskim radnicima su evidentirali 28 odsto veću verovatnoću da će iskusiti neki oblik mentalnih problema u odnosu na one s konzistentnim radnim vremenom tokom nedelje.
 
"Znamo da rad u smenama menja normalan biološki ciklus spavanja i budnosti koji odgovara izmenama dana i noći", rekla je vođa istraživanja Luciana Torkati, naučnica na Univerzitetu u Ekseteru. "Taj poremećaj ljude čini ćudljivim i razdražljivim i rezultira socijalnom izolacijom jer im se radno vreme ne poklapa s radnim vremenom članova porodice i prijatelja", rekla je naučnica.


 
Na smenski rad posebno su osetljive žene, pišu naučnici u časopisu "American Journal of Public Health". U poređenju sa ženama kojima je radno vreme konzistentno, razvoj mentalnih poteškoća za 78 odsto je veći među ženama koje su prisiljene da rade u smenama.
 
Rezultati upućuju na to da radnici i poslodavci treba da budu svesni potencijalnih posledica smenskog rada kada je posredi mentalno zdravlje zaposlenih.
 
"Naš mozak je programiran tako da spava noću, kada nema dnevnog svetla, kako bi se oporavio od svih informacija koje procesuira danju", objasnila je Torkati. "Smenski rad, posebno noćni, taj ciklus okreće naglavačke. Procesuiranje informacija i budnost noću, a spavanje danju. Takav poremećaj funkcija uzrokuje razdražljivost, nervozu, potištenost i na kraju može da rezultira raznim mentalnim poremećajima", zaključila je ona.

(Hina)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

RADIO K-013 PLAY

RADIO K-013 PLAY uživo

meridian1500

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

meridianApsolutnih100

pancevox

pancevo jooble

vakcinacija baner 2020

Domaci recepti