Saveti kako da uštedite novac tokom korona krize -
kako ustedeti novac

Saveti kako da uštedite novac tokom korona krize
Autoškola Montekristo Pančevo

Novi korona virus je svet postavio pred mnogo izazova, kako društvenih tako i individualnih. Teme poput “rada na sebi” i dugoročnijeg planiranja postale su nešto o čemu je počelo intenzivnije da se govori u javnosti.

Ako bismo se vodili stavom da se iz globalne pandemije može izvući nešto pozitivno iz navedenih oblasti, svakako bi planiranje ličnog budžeta bilo veoma bitno za trenutnu situaciju. U nastavku teksta ćemo izdvojiti nekoliko saveta kako da raspolažemo novcem i uštedimo ga, a da se ne odreknemo u potpunosti ličnog užitka.

Matematička računica

U skladu sa matematikom, potrebno je napisati na papir kratkoročno i dugoročno planiranje naših troškova. Taj papir treba držati na domak naših ruku kako bismo svaki dan mogli da pogledamo koliko je u redu racionalno trošiti. Recimo, napišite plan za šta želite da uštedite novac i do kog datuma. Vremenski period do zapisanog datuma podelite sa vašom dnevnicom i dobićete dnevni budžet koji smete da trošite, a ostatak ćete svaki dan odlagati sa strane. Predlažemo da taj odnos bude nešto oko 80 prema 20 procenata, u zavisnosti od visine vaše plate. Jedan deo svakako morate platiti (račune, kredite, dugove), a sve to ćete otpisati u startu svakog meseca kada počinje vaš ciklus štednje. Pandemijska stvarnost nam pokazuje da manje imamo mogućnosti da trošimo novac: državne granice su mahom zatvorene, manje vremena provodimo u klubovima i restoranima, itd.

Bankarska štednja

Ukoliko smatrate da vam je teško da svaki dan računate koliko smete potrošiti i ukoliko niste čvrstog stava da se ne sme često prekršiti sopstveni plan, postoje i zakonom definisani oblici štednje koja će se sprovesti putem vaše banke. U ovom slučaju znate da ćete zasigurno dobiti povrat novca i bićete bezbedni od svakodnevnog premišljanja.

Kompresujte užitak

Ovo ne znači suzbijanje užitka već menjanje taktike u potrošnji za taj užitak. To se najčešće odnosi na svakodnevne potrebe kao što su piće, hrana, cigarete. Ukoliko imate svakodnevnu naviku da naručujete hranu iz restorana, a pritom i dovoljno slobodnog vremena kod kuće, napravite kompromis – spremite hranu koja može potrajati dva ili tri obroka. Ako ste skromni i smatrate da niste dovoljno dobar kuvar, nađite na internetu recepte i vodite se njima i sigurno ćete se prijatno iznenaditi.

Smanjite kupoholičarske navike

Pandemija nas je i naučila da nam mnoge stvari nisu neophodne. Ukoliko otvorite svoj ormar, videćete da solidan procenat garderobe ili obuće retko kada obučete ili obujete. Napravite prioritete u potrebnoj  garderobi ili u kućnim aparatima. Pratite cene na internetu i stalne popuste, ali nemojte za svaki proizvod misliti da vam je neophodan ako je cena u srazmeri ili niža u odnosu na kvalitet. Ulaganje u kućni prostor jeste možda i najbitnije ulaganje, stoga možete pratiti i kupovati jednostavno i sigurno preko sajtova za internet prodaju, kao što je Shoppster. U zavisnosti od vaše plate, ograničite se na broj proizvoda i cenu koju smete da potrošite na mesečnom, dvomesečnom nivou. U okviru svoje raspodele novca, zapišite koji proizvodi su vam primarni ili neophodni i onda za te proizvode uštedite novac za dva meseca.

Odgovornost i dobit

Uz prethodno nabrojane načine uštede novca, u trenutnoj Covid-19 pandemiji ide i odgovornost prema sebi i drugima. Što manje se krećemo i budemo u što užem krugu porodice i prijatelja, manje su šanse da ćemo se zaraziti i zaraziti svoje bližnje. Solidarnost nas može podstaći i da štedimo novac, a to nas je naučio početni talas pandemije, kada su rafovi u prodavnicama bili opustošeni, a većina hrane se bacila i nije iskorišćena, a poznato je da je bacanje hrane jedan od većih problema po eko sistem naše planete, zbog toga je važno suzdržati se od kupovine nepotrebnog.

Već više od pola godine učimo da živimo sa oprezom, kao i da je unapred osmišljena organizacija veoma bitna za našu egzistenciju, a ona svakako u mnogome zavisi od raspolaganja našim novcem.

(Lj. Bugarin)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

352X250

RADIO K-013 PLAY

RADIO K-013 PLAY uživo

meridian1500

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

meridianApsolutnih100

pancevox

pancevo jooble

vakcinacija baner 2020

Domaci recepti